søndag den 13. september 2015

Berlin er vel en messe værd?

Brandenburger Tor
Det rigtige citat er:

Paris er vel en messe værd? - Henrik 4. af Frankrig.

Ved et genbesøg fornylig i Berlin, EU’s hovedstad, må man sige at Berlin vel er en messe værd. I tyverne og op i trediverne i forrige århundrede, havde Berlin et ry, som byen, hvor livet blev levet. Der var gang i den, som ingensinde tidligere, kan man forstå. Især nattelivet og kulturlivet havde gyldne tider. Det kommer man naturligvis aldrig til at opleve igen, i sagens natur. Men her i 2015 er det ubetinget stedet, hvor tingene sker. Er der et land med forrang i EU, er det Tyskland, og med Tyskland hovedstaden Berlin.
Siden sidste besøg var der gået ni år. Meget er forandret på ni år, men byen dog til at kende igen. I de mellemliggende år er EU vokset i størrelse, i magt, og med det Tyskland og Berlin.
Men selve byen Berlin er virkelig spændende for en turist. Utallige er mulighederne for oplevelser og lærdom. Denne gang boede vi også i Kurfürsten Damm kvarteret ikke helt ude på Olivaer Platz, men lidt længere inde mod centrum, nemlig Hardenberg Strasse. En glimrende adresse, tæt på tog, metro og busterminal. Hotellet ganske alm. firestjernet. Ikke noget at skrive hjem om.
Nu er spørgsmålet. Skal det være i dette kvarter, man skal bo eller eje en lejlighed, eller i Prenzlauer Berg i det tidligere Østberlin?
Kurfürsten Damm kvarteret er meget smukt, smukke gader (mange af dem alleer) og hoteller, masser af restauranter og cafeer, og ude på den berømte boulevard Kurfüsten Damm al den luksus, som man kunne ønske sig. Eller skal det være det indtagende, stille og rolige Prenzlauer Berg, så indtagende og smukt på en sommerdag, som man ikke skulle tro muligt?
Men bortset fra dette, var Berlin atter en oplevelse. Brandenburger Tor, det berømte vartegn ved begyndelsen af Unter den Linden, var nyistandsat og meget flot, men gaden Unter den Linden er under restaurering, eller ombygning om du vil. Den var ikke mange sure sild værd, men overrendt af turister alligevel.
Den samme slags mennesker; turister, flokkedes også alle mulige andre vegne, som f.eks. den berømte Rigsdag med den bemærkelsesværdige kuppel. Nu kan jeg naturligvis blive ved i en uendelighed med alle disse turiststeder. Det er et spørgsmål, om man kan anbefale det ene frem for det andet. Men jeg kan jo forsøge med et par enkelte ting. Kun et par enkelte!

Akvariet

Alexander Platz er der indgang, blandt flere, til akvariet, Europas største skulle det være. Det står på højkant inde i en bygning med en indbygget elevator centralt i akvariet. Så når man kører op, er man omgivet af fisk. En oplevelse.
Eller når man står lige i Brandenburger Tor kan man lang ude i Tiergarten se den berømte Sieges søjle. Her på søjlen er vist alle tyskernes militære sejre over naboerne i fortiden.
I Spandauer Vorstadt må man ikke snyde sig selv for at se og opleve Hackeschen Höle med de smukke, lukkede baggårde. Man finder dem såre let, og dét er en seværdighed af de sjældne.
Husk lige at opleve DDR-museet tæt på Museumsinsel!


Sieges Søjle

Tag næste fly til Berlin!



Verner