lørdag den 16. maj 2009

Sophienholm

















Det gamle Sophienholm ligger på Nybrovej ved Bagsværd Sø, sådan lige før man kommer til Frederiksdal, altså sådan cirka, ikk’? Det er meget smukt ligeså parken, der skråner ned mod Bagsværd Sø.

Sophienholms oprindelige bygning er opført i 1768 af generalpost-amtdirektør Theodorus Holm og opkaldt efter hans hustru Sophie Holm på et landsted udstykket fra Frederiksdal slot. Sit nuværende klassicistiske udseende fik bygningen i begyndelsen af 1800-tallet, da storkøbmanden Constantin Brun lod hovedbygningen ombygge og den tilhørende park ny- anlægge ved den franske arkitekt Jean Jacques Ramée.

Så langt historien, resten skal læseren skånes for.

På den anden side af vejen, væk fra søen, ligger Marienborg, der i dag er regeringens konferencecenter, mv. Det er et hus og en park, som også er meget smuk, men ind at se det kommer man ikke. Og det er godt nok ærgerligt.

Utallige gange har fruen og jeg kørt ad Nybrovej til og fra Virum, der er smukt på alle årstider, således også ved Sophienholm, som vi besøgte forleden. Sophienholm, der i dag er et lille kulturcenter med skiftende udstillinger. Huset råder også over en lille uprætentiøs cafeteria, hvor man i godt vejr kan sidde ude og spise, nyde parken eller de mange roere på søen, hvor der også dyrkes kaproning og afholdes større stævner indenfor ro-sporten.

Vi besøgte nu Cafeen, for at spise naturligvis, og det skal siges, at det var førsteklasses, franskorienteret mad, selvom, som tidligere nævnt, cafeen er ganske ordinær, men ikke maden ej heller den udmærkede rosé, som vi drak til. Det er afgjort et besøg værd på en forårs- eller sommeraften. Tag ud på et af landets smukkeste steder og få noget godt at spise samtidig!

En personlig indfaldsvinkel til huset er også, at jeg i mange år arbejdede for Aller-familien. De har også ejet huset en gang!



Verner