mandag den 25. januar 2016

Psykopaten Ripley

En engelsk udgave:
Serien er oversat til dansk - for længst!

Personligt kender jeg flere læsere, der, når man anbefaler dem litteratur, siger at de foretrækker spændende læsestof, hvor der sker noget, og det ikke er alt for kedeligt! Måske en påvirkning fra film og tv? Hvem ved?
Men i hvert fald har jeg til disse fortalt, at de skulle læse den ret forunderlige serie om Tom Ripley, skrevet af spændingsforfatterinden Patricia Highsmith. Tom Ripley. Psykopaten Tom Ripley. Det er stærk tobak! Læserne indrømmer bagefter, at de blev holdt i ånde af de sære fortællinger om psykopatens liv og, ville jeg sige, gerninger!
Disse bøger om Tom Ripley er filmatiseret, flere af dem, men filmatiseringer kommer sjældent på højde med det litterære forlæg. Og så var det helt tilfældigt, at jeg stødte på disse bøger for en del år siden, efter at jeg havde undeholdt mig med samme forfatterindes roman Glascellen, o.a.
Så er du til læsning af spændingslitteratur, så skulle du læse om Tom Ripley, et menneske som på overfladen, udadtil, lever et normalt liv. Det er kun udadtil, for når noget eller nogen kommer i vejen, viger dette forunderlige menneske ikke tilbage for noget som helst. Hverken løgn, svindel, dokumentfalsk, mord, ligafbrænding plus en del andet, alt sammen for at opretholde en pragtfuld tilværelse i en landsby lidt uden for Paris, i et smagfuldt hjem sammen med sin smukke hustru.
Denne romanskikkelse har været omtalt og diskuteret af bl.a. en del anmeldere. Er det moderne menneske sådan? Har det let ved at tage til selvtægt, at gøre hvad som helst, hvis situationen lige kræver det. Mange mener ja! Underligt, om de skulle have ret. Kikker vi os om, finder vi i hvert fald nogle eksempler på det, medlemmer af organisationen IS, blot for at nævne et enkelt eksempel. Jo, der er en del flere, der kunne nævnes.

Patricia Highsmith - Et tidligt foto!
Patricia Highsmith:

Romanerne læses i denne rækkefølge!

Tom Ripleys talent
Tom Ripley under jorden
Tom Ripleys spil
Tom Ripley under vand



Verner