søndag den 25. januar 2009

Det Hvide hus

I Skovshoved!
I dagens søndagsudgave af Den Levende (Politiken, red.) er en artikel om den amerikanske ambassadørbolig i Skovshoved i Københavns nordlige udkant. En artikel, der er blevet til ved ambassadøren James P. Cains afrejse fra Danmark.
Hvorfor interesserer jeg mig for det hus, som jeg aldrig har været inde i og sikkert heller ikke kommer nogensinde?
Ja, der er jo flere grunde, hvoraf ingen er tungtvejende! Tag lige den!
For det første kommer min mors familie oprindelig fra Skovshoved, medlemmer af familien boede der hele min barndom, og af og til så vi dem ved særligt festlige lejligheder, familiefester f.eks. Stor gensynsglæde. Hvis der stadig er nogle af dem tilbage, i denne den bedste af alle verdener, er ingen i den resterende del af familien vidende om det. Huset anede jeg ikke, på daværende tidspunkt, fandtes.
For det andet kørte jeg hjem en sen aften, for en del år siden, fra en super vinsmagning, i det for længst hedengangne ”Académie du Vin” i Hellerup, og for at falde lidt ned inden hjemturen, kørte jeg et smut til Skovshoved og kom forbi det store flotte hus, så ved samme lejlighed det amerikanske flag veje over bygningen og var imponeret. Det var flot.
For det tredje var jeg henne og glo på huset ved et af arrangementerne i Seksmandsklubben (kulturel forening, red.). Vi var lige i nærheden og steg ud for at – glo! Ja, simpelthen.
Ved læsningen af omtalte avisartikel får man en udførlig gennemgang af husets historie. En særlig utrolig ting, synes jeg, er udsagnet om Werner Best (rigsbefuldmægtiget for Danmark under krigen, valgt personligt af A. Hitler), der ønskede at bo netop her med sin familie. Huset blev beslaglagt. Werner Best var en tur omkring Nationalbanken, hvor han tog de penge, som han mente var en passende kompensation, hvorefter pengene blev givet til Chr. G. Hansen, og Werner Best betragtede huset som sit!
Utroligt, men sandt!

Verner