onsdag den 27. maj 2009

16. juli 1989


I billedet ser man Herbert von Karajan, i baggrunden høres slutningen af Isoldes Liebestot. I et nu klippes til et sted i bjergene. Højt over skoven svæver en kæmpe stor ørn med uhyre vingefang, fuglen svæver i store cirkler og drejer mod kameraet, et skrig kommer fra den, som af ren livsglæde.
Vi er tilbage, med klip af dirigenten, Isolde har sunget de sidste strofer, og op over de vældige klangmasser klinger oboen.
Igen er vi hos ørnen, frit svævende, stolt, langt, langt over skoven.
Et sidste klip af Herbert, som ung, midaldrende og gammel. Da orkestrets sidste enorme klangudløsninger dør ud, ser vi den enkle grav med hans navn, årstal og de smukke blomster.

Eliette von Karajan var naturligvis med i tv-programmet, optaget i anledning af tyveåret for Herberts død. Hun fortalte: ”Vi sidder og taler sammen, Herbert stiller sit glas fra sig, ser mig i øjnene og dør i mine arme”. Hun fortæller det ganske uden sentimentalitet.

Først senere i programmet kommer tårerne.


Verner

Christian Brothers

Forgangne uge udkom der i Irland en rapport på over 2.500 sider, der dokumenterer, at den katolske kirke i den sidste halvdel af 1900-tallet ”systematisk, udbredt, vedvarende, umådeholdent og vilkårligt” mishandlede titusinder af børnehjemsbørn med alle former for sadistisk tortur og nedværdigelse, herunder udbredt pædofili i form af voldtægter af samfundets mest forsvarsløse eksistenser. Det er børn vi taler om!
Kirkens mænd i Irland har brugt de sidste 12 år til delvis vellykkede forsøg på at kneble munden på den kommission, hvis arbejde det var at grave forbrydelserne frem i dagens lys. Endelig er katten så sluppet ud af sækken.
Det er ordenen Christian Brothers, der stod for det værste og mest udbredte misbrug af de børnehjemsdrenge, organisationen beskæftigede i sine vajsenhuse.
Flere af ofrene fortæller Ryan kommissionen, der har bragt overgrebene frem, at de mange gange bad så mindeligt til den gode Gud om, at deres torturbødler måtte gå deres seng forbi, når de om natten var på jagt efter ofre for deres pædofili og almindelig sadisme!


Verner

Globalisering?


Fyringsrunde

Her ses en (omend morsom) kommentar til den store fyringsrunde hos Vestas, der for nylig offentliggjorde et næsten sensationelt godt regnskab og lige så strålende fremtidsudsigter. Så den eneste vej frem er naturligvis at fyre et eksorbitant antal ansatte i Danmark, hvor firmaet i sin tid blev grundlagt!


Verner