fredag den 9. marts 2012

Cold Mountain

Cold Mountain
Tilbage til Cold Mountain
Cold Mountain

Borgerkrig

Cold Mountain

Tilbage til Cold Mountain

Hvis du skulle være af den mening, at borgerkrig er romantisk, så skifter du mening efter læsning af denne meget vedkommende roman.

Året er 1864, året hvor Danmark begav sig ud i en forfærdelig krig, hvilket man absolut ikke skulle have gjort.

I USA er Syden er på vej til at bukke under i den amerikanske borgerkrig. Inman, en såret soldat, beslutter sig til at desertere fra krigen i stedet for at melde sig til sydstatshæren igen. Inman beslutter sig for at vandre hjem til Cold Mountain i North Carolina, for at erklære Ada, den kvinde han elsker, sin kærlighed.
Romanen skiftevis beskriver Inmans rejse og de menneskeskæbner, han møder på sin vej, og Adas kamp for at overleve på den forsømte gård, hun har overtaget efter sin afdøde far. Romanen er baseret på lokalhistorie og familiekrøniker overleveret fra forfatterens tipoldefar.
Bare beskrivelserne af sårede, der ligger på infirmerier for at overvinde deres sår, hvilket de ikke kan, thi ingen kan hjælpe dem, er uhyggelig!
Bogen indeholder beskrivelser af ondskaben, slagterierne, meningsløsheden, uhyrlighederne og volden, der finder sted under en gigantisk krig, og så er det i ovenikøbet en borgerkrig!
Den sårede Inmans rejse gennem det totalt smadrede land fyldt med halv- og helgale eksistenser bliver meget, meget lang både i afstand og tid, det er, som om den er uendelig. Dog - Inman når hjem.
Bogens slutning både overrasker, er helt rigtig og næsten ubærlig!

Og denne bog er, hvad du helt sikkert burde læse!


Verner