onsdag den 11. juni 2014

Richard Strauss 150 år

Som ungt geni
Richard Strauss ville være fyldt 150 år i dag. For de helt uindviede var Strauss en af de største komponister, der endnu har levet. Det siger ikke så lidt. Han var vildt god som komponist. Som ung virkede han også som dirigent, og var en fabel som sådan. Der findes live-optagelser med ham, endnu. Han var berømt, feteret  og komponerede fantastisk musik i mange forskellige genrer. Det er stort set lige meget, hvilken genre vi taler om. Han var leveringsdygtig i næsten alt.
Hvor var han så bedst? Opera, han har skrevet nogle meget berømte. Ligeså symfoniske digte eller lieder for den sags skyld. Det er op til en selv.

Skal jeg vælge lidt ud af den enorme produktion ville jeg sige

operaerne Salome, Ariadne på Naxos og Rosenkavaleren

De symfoniske digte En Heldenleben, Sinfonia Domestica og Also Sprach Zaratustra

Liederne Zueignung, Morgen og Vier letzte Lieder

Har man set og hørt operafilmen Rosenkavaleren optaget på Wiener Statsoper først i 50’erne med von Karajan som dirigent, er man solgt til Strauss’ musik.
Det er man også, når man ser / hører nedenstående klip fra nogle af Strauss’ berømte lieder Morgen og Zueignung.

Det er et ganske kort og meget, meget personligt valg.

Morgen betyder ikke morgen, men I morgen!

Morgen

Anna Netrebko



Zueignung

Renée Fleming

Fremhæv linket, højreklik på: Gå til 

http://www.youtube.com/watch?v=07BvBOz38b8


Verner

An der Schönen Blauen Donau?

Parlamentet set fra Donau
Han ER ikke levende! Stone sure.
Figuren sættes fast i fortovet om morgenen.





Heltenes Plads


Donau set fra Citadellet

Budapest i maj

Hvad Johan Strauss egentlig mente med titlen til sin berømte vals An der Schönen Blauen Donau er ikke sådan at blive klar over. I hvert fald er floden ikke blå, så lang fra endda. Og det kan jeg sige med fuld vished, efter besøg i Wien, Bratislava og Budapest. Donau er ikke blå, snarere forurenet, som det hedder på dansk. Nærmest, som den grågrumsede Limpopo flod. For en del år siden så jeg sammen med gode venner, på en cykeltur, flodens udspring i Schwarzwald i Tyskland. Da, var den pæn, Donau. Men her i maj måned i Budapest var den ikke. Pæn altså.
Men byen har andre kvaliteter. Ret mange endda især for turister. For nu at se byen rigtigt, er man nødt til at tilbagelægge lange strækninger til fods, således også her. Og så var det varmt, sådan rigtigt varmt. Det bliver hårdt, fordi der er grænser for hvor mange glas hvidvin og øl, man kan slubre i sig i løbet af dagen. Ikke sandt? 
Så der var dømt rundtur pr. bus. Hop on and off. Så vi kom viden om og fik set det meste af, hvad turister nu skal se. Vil man se det gamle Ungarn så er det nu, eller man kunne også sige det gamle Østeuropa.
Der er rigtig mange turistattraktioner og svært at sige, hvad der er mest interessant. Måske Hotel Gellért med den pragtfulde badeanstalt, som vi efter planen frekventerede. Stor oplevelse, især skal jeg huske at nævne bølgeanlægget i det store udendørs svømmebassin. Vældig sjov oplevelse. Eller kongeslottet og præsidentboligen, der troner ved siden af hinanden højt over floden og med udsyn mod den gamle bydel på den anden side.
Om de da ikke har broer over floden i den centrale bydel? Der er mange, og det er et utroligt flot syn. 
Broerne over Donau - lyder som en romantitel, ikke?




Det udendørsbassin på berømte Hotel Gellérts badeanstalt
Verner