tirsdag den 19. februar 2013

Wien du Stadt meine Traüme (II)


Har man bare én gang været i Wien, har man sandsynligvis tabt sit hjerte til den forunderlige kejserby ved Donau. Der er så meget at opleve, at man knapt ved, hvor man skal begynde endsige slutte. Der er til mange besøg. Byen oser af historie, kultur, arkitektur, musik etc., etc.
Men de gode wienerer spiser og drikker jo også som alle andre mennesker, så her kommer en klassiker.

Få retter oser mere af østrigsk og sydtysk hygge end den klassiske wienerschnitzel. Som det er tilfældet med mange enkle retter er kvaliteten af råvarerne helt afgørende for smagen. Sørg derfor for at både kød og fedtstof er helt friskt!
Denne opskrift er på den helt traditionelle wienerschnitzel uden dikkedarer og den stammer efter sigende fra Wien - så den skulle gerne være 100 % autentisk! En wienerschnitzel kan passende serveres med en citronskive, benfri sild og kapers. Wienerschnitzlerne sættes på bordet sammen med brasekartofler, ærter og eller grøn salat.

Fra Verners travle køkken!
Ingredienser

4 stk. kalveinderlår (eller filet)
1 dl mel
1 tsk. Salt
2 dl rasp
2 stk. æg
Olie eller svinefedt til stegning
(skal det være helt traditionelt anvendes svinefedt)

Placer kødet mellem to stykker plastikfilm og bank det fladt med en tung, plan overflade (fx en stegepande eller en kødhammer). Kødet skal helst ikke være mere end ca. ½ cm tykt for at opnå de bedste resultater.
Tag 3 tallerkener - 2 flade og en dyb. Bland mel og salt i den ene flade tallerken og hæld rasp i den anden. Pisk æg godt i den dybe tallerken.
Varm rigeligt med fedtstof på en pande. Sørg for at paneret kød "svømmer" i fedtstof. modsat hvad man ellers skulle tro så vil paneringen optage mindre fedtstof end hvis kødet klistrer til panden.
Dyb først kødet i mel til overfladen er helt tør og giv det derefter en dukkert i ægget. Lad det overskydende æg dryppe af og rul til sidst i rasp indtil kødet er helt dækket. Put schnitzlen på den varme pande og steg ca. 3 minutter på hver side eller indtil begge sider er gyldenbrune.
Serveres med tilbehøret.

Hvad drikker du så til sådan en wienerschnitzel? Godt spørgsmål. Men hold ud, der er redning forude. Hvis man nu har lavet retten strikt som i Wien, bør man vel for at opretholde forestillingen om, at man rent aktuelt også er der, foretrække en østrigsk vin. Der er jo en del af slagsen, men passende ville være:

Østrigsk Riesling (hvid)
Grüner Veltliner (hvid)
St. Laurent (Rød)

Man sørger for, at der er tale om kvalitetsvin, der matcher den fine ret ved at købe en flaske hos en velassorteret vinhandel (og altså ikke et supermarked). Undtagelsesvis!

Da jeg lavede retten her til aften, drak vi en Grüner Veltliner til.


Verner