søndag den 8. november 2009

Kejser Norton I. af USA - Protektor for Mexico

Joshua Abraham Norton
En af Kejser Nortons
Proklamationer

Kejseren i fuldt ornat



Joshua Abraham Norton

En nys indkøbt computer, fik forleden et mindre slagtilfælde, men heldigvis er en af naboerne it-ekspert og fik rettet på de opståede kalamiteter ret hurtigt og effektivt, bl.a. ved ved hjælp af et antivirussystem af fabrikatet Norton.
Og her var det så, at jeg kom i tanke om den gamle, men sande historie om Kejser Norton I. af USA. Som det ses af nedenstående, er han den eneste kejser af USA nogensinde! Man kniber sig selv i armen, og spørger om man drømmer eller er vågen?

Joshua Abraham Norton, (ca. 1819 – 8. januar 1880), også kendt som hans kejserlige majestæt Kejser Norton, var en æret borger i San Francisco, der proklamerede sig som "Kejser af De Forenede Stater" og senere "Protektor for Mexico" 1859. Norton blev født i London, England, og tilbragte den største del af sin opvækst i Sydafrika.
Han emigrerede til San Francisco, efter at han i 1849 havde arvet $ 40.000 fra sin fars ejendom. Norton forsøgte sig en overgang som forretningsmand, men tabte sin formue gennem investering i peruviansk ris
Efter at han havde tabt en retssag, hvor han forsøgte at få sin riskontrakt ophævet, forlod Norton San Francisco. Han vendte nogle år senere tilbage, som en excentrisk og tydeligt psykisk ubalanceret mand, som hævdede, at han var kejser af Amerikas Forenede Stater.
Selv om han ikke havde nogen politisk magt, og hans indflydelse kun rakte så langt som hans omgivelsers humor gjorde ham til, blev han behandlet respektfuldt i San Francisco, og valuta, som han udstedte i eget navn, blev accepteret af de forretninger, som han besøgte.
Selvom han blev anset for at være sindssyg, eller i det mindste meget excentrisk, fejrede San Fransiscos indbyggere hans majestætiske væsen og hans kundgørelser, af hvilken den meste kendte var hans "ordre" om, at USA's kongres skulle opløses med vold (hvilket Kongressen og hæren ignorerede), samt hans mange forordninger om, at der skulle bygges en bro og en tunnel over San Francisco Bay.
Den 8. januar 1880 faldt Norton om på et gadehjørne og døde inden han kunne få lægehjælp. Dagen derpå fyldtes San Franciscos gader af næsten 30.000 mennesker, som viste deres ære over for Norton. Norton er blevet udødeliggjort i litteraturen af forfattere som Mark Twain og Robert Louis Stevenson, som baserede fiktive personer på ham.
(Kilde: Wikipedia)
Verner