lørdag den 20. december 2008

Før massemedierne - og tiden der fulgte!

Her i opstarten af forsøget mht. at blogge, i håb om at komme til at diskutere med andre, kommer man til at tænke på, hvad man så skal delagtiggøre disse andre i, så det kunne være interessant at følge netop denne blogs nye udgivelser. Det kan være hvad som helst mellem himmel og jord, og her kunne for så vidt nævnes masser af emner. I løbet af et stykke tid vil det foretrukne emne måske blive politik og opsigtsvækkende nyheder fra samfundet, som f.eks. Stein Baggers gøren og laden, hvad der virkelig interesserer masser af mennesker, og som løbende tilføjes nyt guf fra div. medier. Interessant er det i hvert fald. Eller den i samme medier hyppigt omtalte og udskældte Jørgen Leth. Du skulle tage og læse i hvert fald hans erindringer Det Uperfekte Menneske I og II. Her er et menneske, der ikke lægger fingrene imellem under skildringen af sit liv. Det er ikke kedelig læsning, selvom han påstår han keder sig. Alle gør. Siger Jørgen Leth.
Der var en tid før alle disse moderne massemedier, som ofte former vores allesammens meninger og holdninger, og set ud fra dette synspunkt, er det ikke altid lige heldigt at fordybe sig i deres udgydelser, men det gør jeg selv. Hver dag. Den gang var der kun radio-udsendelser og dagblade, i papirform altså. Der var heller ikke internet. Så derfor hørte man radio i disse dage. Det var enormt inspirerende og satte rigtig gang i fantasien. Og så det sprog de talte. Når man høre det i dag, tror man knapt det er sandt, men talesproget var ret meget anderledes, f.eks. da jeg var barn. Og det smittede af på radioudsendelserne. Så man hørte Pressens radioavis, Gunnar Nu Hansen (fortræffelig journalist, mest om sport), musikudsendelser af alskens slags etc., etc.
Man husker stadig mange af datidens profiler fra Danmarks Radios udsendelser, at nævne en række af dem ville blot være name-dropping, men en enkelt af dem står stærkt i erindringen, det var en østrigsk dame, indvandret til Danmark, Maria Krone, som i radioen udbredte sig over sit yndlingsemne, nemlig byen Wien og dens historie. Hun var helt utrolig at høre på med sin smittende begejstring, positive indstilling og historiske viden, alt sammen blandet med pragtfulde musikeksempler i den lettere genre, dvs. østrigske operetter, valse mm. Desværre er den slags så langt fra moderne mere, det er gammeldags, helt ude i hampen. Derfor hører man heller ikke mere musik af komponister som Stolz, Lehar m.fl. ja endog ikke engang Korngold, som naturligvis også tilhører en helt anden genre. Men charmerende var denne Maria Krone altså. Jeg kan endnu høre hendes karakteristiske stemme for mig.
Vi hører stadig radio i en uendelig strøm i dagens løb, som oftest ganske uvedkommende. Vi ser masser af tv, uendeligt mange kanaler ser de fleste, men her er forlængst indtrådt et mætningspunkt, og sjældent er der noget rigtigt interessant. Alt for sjældent.
Tiden er for alvor blevet en anden. Er det så dårligt? Næ, jeg ville ikke bytte. Vi lever i den bedste af alle tider, altså når vi lige ser bort fra de standende problemer, som klodens tiltagende opvarmning, forurening, mænds nedsatte fertilitet, dårlig fødevarekvalitet, finanskrise og så videre. Men det er altsammen bare småting!
Verner