lørdag den 31. marts 2012

Hanne-Vibeke Holst




Foredrag på Rødovre Hovedbibliotek 29.03.2012


"Undskyldningen"

Hanne-Vibeke Holst er en af Danmarks bedst kendte og mest populære romanforfattere. Hun er også kendt for sit engagement i samfundsdebatten og har i mange år været en efterspurgt foredragsholder i hele landet. Hendes seneste bog, romanen Undskyldningen fra 2011, er et farverigt og underholdende familiedrama over fire generationer om løgn, bedrag og tilgivelse.

Hanne-Vibeke Holst fortalte om sin seneste roman, Undskyldningen, der begynder med den tyske besættelse af Danmark i 1940, bevæger sig over Sverige, Danmark og Paris i 1950’erne og 60’erne, til Sovjetunionen i slutningen af 1980’erne og Berlin og København i vor tid. Om den danske chef for Operaen i Berlin, Helena Tholstrup, der på sin karrieres højdepunkt må tage en voldsom konfrontation med sin datter Sophie. Om familiens løgne og fortielser gennem flere generationer.

Under foredraget fremstod Hanne-Vibeke Holst meget selvsikker, scenevant, udadvendt og engageret fortællende. Hvem skulle tro, at hun er 53 år gammel (eller ung) - snarere ung. Hun så 15 år yngre ud, slank og velholdt. Første del af foredraget, omhandlende hendes seneste kreation Undskyldningen, belyste de mange bevidsthedslag romanen bygger på, og flere af tilhørerne er nok blevet overrasket. For det er selvfølgelig et spørgsmål, hvor meget læseren ser af det fintmaskede net, som vedkommende udsættes for ved læsningen af Undskyldningen. Underholdende er det! Direkte adspurgt af deres udsendte medarbejder under 2. halvdel af foredraget, om ikke det er lige på kanten mht. til sandsynligheden af, at både mor og datter i romanen oplever et ens bedrag på det familiemæssige plan, gjorde Hanne-Vibeke Holst gældende, at virkeligheden ofte overgår romanhandlinger.

Hanne-Vibeke Holst fortalte endvidere om sine arbejdsmetoder. En bog som Undskyldningen kan nemt være tre år undervejs. Det er ret kolossalt. Pt. og i lange tider har hun arbejdet på en bog om sin far forfatteren Knud Holst. Sin mor Kirsten Holst, også forfatter, har hun skrevet en bog om.

I sagens natur er det ikke sådan, at jeg har læst alt af Hanne-Vibeke Holst, men hendes spektakulære trilogi:

Kronprinsessen (2002)
Kongemordet (2005)
Dronningeofret (2008)

kan anbefales på det varmeste - altså foruden:

Undskyldningen (2011)


Verner