torsdag den 29. januar 2009

Claudio Abbado i Luzern

OBS! Det kan stadig nås!


De næste dage sendes på den svenske tv-kulturkanal Axess atter programmet, hvor Claudio Abbado dirigerer Luzerne Festival Orchestra i Gustaf Mahlers femte symfoni.
Hvis man er til stor, følelsesladet, senromantisk musik (her menes stor!), er dette sagen. Optagelsen er fra 2004, koncerten spilles i den overordentligt smukke koncertsal i Luzern. Det er Mahler for fuld skrue.
Claudio Abbado er en sand stjerne-dirigent.
Claudio Abbado blev ved von Karajans død dennes efterfølger i stillingen som chefdirigent hos Berliner Philharmonikerne, en stilling han bestred de næste 12 år. Da han sagde sin stilling op, troede de forvænte musikere, at det var løgn. Men som en af dem senere sagde i et interview (solofløjtenist Emmanuel Pahud): ”Det var utroligt stærkt gjort af Abbado, festen var forbi”.
Det skulle Karajan også have gjort. Han blev hos philharmonikerne i 32 år, som æresdirigent på livstid og blev gået! Her var festen endegyldigt forbi, allerede noget tidligere.
Eller som Daniel Barenboim har udtrykt det: ”Jeg skal ikke være æresdirigent hos et orkester på livstid. Hvis vi bliver uvenner, må jeg rejse, hele orkesteret kan jo ikke rejse”.

Men tilbage til Mahlers femte. Programmet sendes på følgende tidspunkter:

2009-01-30 kl. 01:50
2009-02-01 kl. 09:00
2009-02-02 kl. 11:05

Se også: www.axess.se


Verner