lørdag den 26. oktober 2013

Den Store Mannen


Den internationalt berømte
Superdirigent Herbert Blomstedt

Der stod han så (24.10.2013) ”Den Stora Mannen” nu i en alder af 86 år foran orkestret i det smukke Koncerthus i DR-byen. Herbert Blomstedt er fra Sverige og var i ti år, tilbage i 60’erne, chefdirigent for DR SymfoniOrkestret. I dag er han blevet en ældre herre, og han vælger at bruge sin tid på den musik, der ligger ham allermest nær. Det er især Bruckners symfonier: Stor og skøn musik, der skuer ud i evigheden. Ved torsdagens koncert dirigerede Blomstedt symfoni nr. 5, som varede næsten halvanden time. Bruckners symfonier er så lange, fordi han lader musikken folde sig roligt ud i flere dimensioner. Han skaber et musikalsk rum, der ofte er blevet sammenlignet med at træde ind i en katedral. Man føler sig som en lille brik i et stort puslespil, når man tager på rejse ud i kosmos med Bruckner. Det kræver en åndfuld vejviser med overblik og stor erfaring, og sådan en vejviser er Herbert Blomstedt.
Det eventyrlige er, hvordan den gamle maestro med kæmpe overblik og knusende ro får orkestret til at yde det sublime. De mange og kolossalt store indsatser i den lange symfoni blev nærmest født af gamlingens utrolige takteren og gestik. Pludseligt fremstrakte arme på én gang, og salen druknede i en sand lavine af vellyd fra de hundrede musikere. Her var Bruckner i de bedst tænkelige hænder, nemlig Blomstedts, og hvilken oplevelse.
Overskriften stammer fra en radioudsendelse med Blomstedt, hvor han under et besøg ved Bruckners sarkofag i en kirke i Insbruck ordret siger: ”Og her ligger han så, Den Store Mannen”.
Hvad Bruckners sublime musik skal forestille?
Ikke noget. Det er absolut musik. Musik for dens egen skyld!

Verner



DR's Koncerthus





DR's Koncertsal