onsdag den 23. september 2009

Opera som moderne kunstart?

Daniel Craig


Kraftværket
på ponton-øen
i Bregenz
2005


Den mest eksklusive kunstart af alle, nemlig opera, har som omtalt af Thomas Michelsen i Politiken 18. september 2009, skiftet karakter fra at være forestillinger hvor sangerne bestemte næsten alt, stod ret op og ned og sang i timevis, til i dag at være en legeplads for instruktører. Han har naturligvis fuldstændig ret. Det giver sig til tider de mærkeligste udslag, til andre tider det helt sublime. Mest det første. Stykkerne bliver henlagt til de underligste steder og foregår ofte i vore dage, der skal ske noget for at lokke folk ind for at se på. Der er tydelig påvirkning fra tv og film. Så kan man synes om det eller ej. Det bliver nok svært at ændre på. Opera i dag er mord, torturscener, sex og håndvåben, mindst. Hvilket illustreres af nedenstående.

Bregenzer Operaen – Il Trovatore (Troubadouren) 2005
Operaen i Bregenz, hvis scene ligger ude i vandet, den udendørs scene, der er også et teater inde bagved, som bruges uden for sommerhalvåret. Verdis gamle slager-opera opførtes på scenen på søen. Meget interessant. Historien var omplantet til vore dage og foregik på et Kraftværk under belejring! Kæmpekulisse af et kraftværk på ponton-øen. Flere af hovedpersonerne ankom og tog af sted igen i motorbåd. Flot sunget forestilling, men klæder historien, som er en forfærdelig fortælling fra middelalderen, gør det ikke rigtig. Menneskebrænding, krig, dueller, jalousi og Grev Luna henretter sin (ukendte broder). Sigøjnerkvinden acuzena bliver også henrettet!
La Traviata – Salzburg 2005
I denne fremragende opsætning, næppe set meget bedre, er døden indlagt i handlingen, han står sortklædt i baggrunden og venter, venter på at Violetta skal bukke under. Det virkede helt rigtigt, men uhyggeligt. Samtidig vises et stort ur i baggrunden; Violettas tid i denne verden er snart omme. Fantastisk påfund. Alle tiders forstilling, moderne opsætning, når det er bedst! Violetta dør, hendes elskede Alfredo forkaster sit livs kærlighed pga. pres fra familie og samfundets moralopfattelse!

Eugen Onegin - Operaen (Kbh.) 2009
Historien om en ung mand, der ikke alene skyder sin bedste ven i en duel, men også misser chancen for sit livs store kærlighed. Rigtig kedelig timing.
Det ligner ikke noget der foregår omkring et fyrstehof i Rusland, som oprindeligt, men snarere i vore dage. Skulle fungere fint, fint, iflg. anmeldelser.

James Bond - "Quantum of Solace". Daniel Craig 2008
I den seneste Bond-film, med Daniel Craig i hovedrollen, er indlagt scener fra Bregenzer Operaen, i scenen på søen, hvor Bond jager skurkene ude på ponton-øen. Der opføres Tosca. Bond-filmen er voldelig og blodig, det er Tosca for den sags skyld også. Bond ankommer lige i slutningen af 2. akt, hvor Tosca myrder Scarpia. Man ser Tosca sidde overskrævs på Scarpias bryst og dolke ham igen og igen. Det er fuldstændigt misvisende. Tosca planter Scarpias egen kviv i brystet på ham, ansigt til ansigt. Scarpia myrdes, Tosca begår selvmord og Cavaradossi bliver henrettet!
Nok ikke mange filmpublikummer får fat i, at der spilles opera og hvor!

Don Juan – Filmatisering 200?
Den danske operachef og instruktør Kasper Holten har netop afsluttet indspilningen af Mozarts ’Don Juan’, som regulær actionfilm. Produceret til biografmarkedet og komplet med biljagter og fabriksbygninger, der eksploderer og går op i flammer. Spændende, hvordan det vil klæde Mozarts super-opera, hvor hovedpersonen, Don Juan, dør, som straf for sit umådeholdne, udsvævende og lastefulde liv.

Det er blevet moderne tider for opera!


Verner