lørdag den 10. januar 2009

Nytårskoncerten fra Wien

Det er blevet januar 2009, og atter i år den 1. januar transmitteredes nytårskoncerten fra Wien i tv. Rettelig er det kun 2. halvdel af koncerten. Den bliver fulgt overalt på kloden og er et festligt højdepunkt ved årsskiftet. For mit eget vedkommende har det altid været et ønske at overvære denne koncert live, selv om jeg har oplevet det berømte orkester i Danmark, for mange år siden, ved en koncert i Tivoli dirigeret af Karl Böhm. Stor koncert; Bethowens 6. og Schuberts 9.
Men nytårskoncerterne har jeg fulgt hele min voksne tilværelse. Det er altid storslået og smukt. Wien og omegn er en helt utrolig by, som bør opleves. Musikvereins Goldener Saal, hvor koncerten finder sted, er kendt overalt på kloden fra nytårskoncerterne og er tegnet af en dansker. Enestående akustik.
Og de berømte filharmonikere? De spillede atter i år nærmest uforglemmeligt godt, denne gang dirigeret af Daniel Barenboim, en af tidens få store dirigenter. Det er egentlig underligt at tænke sig, at der sidde så det fabelagtige symfoniorkester og spiller dansemusik, hvad det oprindeligt var, nu som regel en del af standardrepertoiret for et orkester som Die Wiener Philharmoniker.
Orkesterets uforlignelige klang blev atter demonstreret i denne festlige stund. Hvert af de store, berømte symfoniorkestre har sin egen lyd, kunne man sige. Hos wienerne er det en unik og storslået strygerklang, aldrig overgået af andre, tror jeg, og så den helt specielle, lidt stive klang messinget leverer. De mange valse, polkaer, mazurkaer mv. sad lige i skabet. Stor glæde og jubel, festligt øjeblik. Nytårsønske fra podiet og filharmonikerne og lad os så håbe, at det holder.

Verner