tirsdag den 6. oktober 2009

USA for ever?


Efter Sovjetunionens kolaps er eller var USA eneste tilbageværende supermagt. Dags dato er der imidlertid ikke meget super over denne magt. Det går tilbage på mange fronter for det store land hinsides havet.

Den kæmpestore økonomiske krise havde sit udspring i USA's banksystem og ejendomsmarked. Krisen er langt fra et overstået stadie.

Dagens store økonomiske udvikling finder sted i stater som Kina, Indien og Brasilien, ikke i USA.

USA kan se sig selv føre to håbløse og længerevarende krige i Irak og Afghanistan.
De Europæiske Nato-lande vægrer sig ved at stille flere soldater til rådighed i Afghanistan.

Arabiske lande vil droppe olie-dollar. En række arabiske olie-lande har holdt en række hemmelige møder med Rusland, Kina, Japan og Frankrig om gradvist at gå bort fra at afregne olie i dollar.

Barack Obahma, Michelle, Oprah Winfrey og mange atleter fra USA var i København til IOC’s møde. Amerikanerne fik ikke OL til Chicago i 2016, til amerikanernes egen store forbløffelse.

Det var, hvad man kalder et sort oplæg, udtryk fra Billard, den nuværende præsident arvede fra sin håbløse forgænger. Barack ses ikke at have mange chancer for at vende skuden.

Hvem sagde supermagt?

Listen over USA's trængsler er i virkeligheden meget længere. Kun få er nævnt her!

Verner

Tro, håb og kærlighed

Over there
- Ingen af de to
gentlemen
er Jacob!

Jacob Holdt - (født 29. april 1947)

Dansk fotograf og foredragsholder, i disse dage aktuel på kunstmuseet Louisiana i Humlebæk med sin udstilling Tro, håb og kærlighed.
Holdt har de sidste 40 år rejst i USA og fotograferet landet og dets indbyggere. Fortrinsvis er det socialt udstødte, fattige, Ku Klux Klan, hadefulde, bange og raceforskrækkede, sorte som hvide, den ene slags mennesker hverken bedre eller dårligere end den anden. De senere år har han atter rejst Over there for at opsøge mennesker, han tidligere har kendt og fotograferet. Det giver samlet et indblik i USA, som forekommer meget anderledes, end det vi normalt ser. Og det er med god grund, for det landets udstødte og fattige han fotograferer, mennesker, der trods fattigdom, vold og nød alligevel evner at få et eller andet ud af tilværelsen. Nogle af dem! Der bliver ikke lagt skjul på noget, tværtimod. Skal man absolut vælge et af disse billeder, som man oven i købet har svært ved at se på, er det den lille, dejlige pige, som moderen mishandler. Suk!
Jacob Holdt siger, at han er blevet bebrejdet, at hans billeder er dårlige, og at han ikke er fotograf. Et sådant statement vil du undres over, når du ser udstillingen med hans billeder!

Verner