torsdag den 19. juli 2012

Mit navn er Jørgen Leth

Jørgen

Filmiske landskaber, poetiske collager og en audition, hvor publikum kan stille op til en kommende film om Danmark i dag er nogle af ingredienserne i GL. STRANDS nye udstilling "Mit navn er Jørgen Leth". Udstillingen er en hyldest til Jørgens Leths mere end 5 årtiers virke som filmskaber, forfatter, musiker og journalist.


"Udstillingen vil med det første samlede overblik over Jørgen Leths omspændende virke sætte fokus på både kunstneren og mennesket Jørgen Leth – to identiteter som synes uadskillelige. Udstillingens værker spænder fra de tidlige eksperimenter; over filmperler om cykelsportens helte, litteraturens koryfæer og poetiske rejsefilm; til Leths poesi udtrykt både i litterær form og i forbindelse med højdepunkter under Tour de France; og endelig Leths antropologiske undersøgelser af menneskets drifter og hans passion for kunst fra Haiti," skriver GL. STRAND.

Leth

Det er selvfølgelig med spænding, at man møder op for at se udstillingen ”Mit navn er Jørgen Leth” som pt. kan ses på Kunstudstillingen GL. STRAND i centrum af København. Hvis man er beundrer af Jørgen Leth, er det i hvet fald med spænding. Og det er jeg. Han kan så mange ting, og ville kritikere sige ”der er mange han ikke kan”. Det er klart; ingen er fuldkommen, heller ikke Leth. Men produktiv og særpræget, det er han i hvert fald. Han ser sig selv som digter, omendskønt det kan diskuteres. Det kan det meste, han har beriget sin omverden med. Jeg selv kan godt lide ham som forfatter, filmmand og tv-kommentator ved Tour de France. Her er han virkelig god. Til tider. Træerne får ikke lov at vokse ind i himmelen. Hans kunst fra Tahiti, hvoraf noget er reddet efter jordskælvet, der udslettede hans smukke, særprægede hjem, er også udstillet, og bedst synes jeg er malerierne i naivistisk stil. Meget er iflg. Leth selv gået tabt, hvilket er helt utroligt synd for kunstneren. Men i det hele taget ville jeg advokere for, at man fik taget sig sammen og set udstillingen.

Kunstneren Jørgen leth

Pas på; Udstillingen er ret meget anderledes, end du tror. Meget. På ære!



Verner