lørdag den 20. marts 2010

Elitens fald

En ganske alm. og fuldstændig tilfældig dag i Danmark

I en artikel i dagens ”Politiken” omtaler Mattias Tesfaye (murersvend og faglig sekretær i 3F) Elitens triumf (bog af forfatteren Lars Olsen).

Denne blogs forfatter ville sammenfatte det til:
De mange miserable forhold i dagens Danmark skubbes til side i den offentlige debat af netop eliten. Sammenhængskraften i samfundet, noget der altid har været tilstræbt, ofres simpelthen af dem, der skulle vide bedre; eliten.
Dem som har evnen har også forpligtelsen!


Her kommer så diverse uddrag af Tesfayes artikel.

Mattias Tesfaye:

Lars Olsen har for nylig udgivet en bog, der hedder ”Eliternes triumf”. Den handler om, at djøf’erne og kultureliten og rigmændene lukker sig om sig selv. At de får den offentlige debat og den vedtagne politik til at tage udgangspunkt i deres egen elitære virkelighed. Og at de mere brede folkelige dagsordener ignoreres af eltiten.

-

Skal mennesker kunne leve i Kalundborg? De nuværende fabrikslukninger i Danmarks udkantsområder suppleres af sygehuse, der lukker, uddannelsesinstitutioner, der centraliseres i de store byer og offentlig trafik, der svigter de gamle købstæder.

-

Skal vi leve i et land uden fremstillingsindustri? Er det meningen, at alle os uden boglig uddannelse udelukkende skal leve af at klippe akademikernes hæk, gøre deres lokummer rene, gå ture med deres hund og passe deres gamle forældre?

-

Hvorfor accepterer vi kriminalitet på arbejdsmarkedet?
Som fagforeningsmand bliver jeg ofte kontaktet af bygningsarbejdere, der undrer sig over, at lovgivningen så åbenlyst brydes, uden at nogen myndigheder griber ind. Også selvom det anmeldes. Folk kører på byggemarkedet i polsk indregistrede biler. Lønmodtagere får hver sit momsnummer og omgår skattelovgivningen. Virksomheder uden tilladelse til at arbejde i Danmark arbejder for det offentlige!
Hvordan kan det ske? Myndighedernes kontrol af arbejdslivet er praktisk taget ikke eksisterende. Det er skræmmende, så hurtigt tiltroen til myndighederne fordufter, og kriminaliteten bliver hverdag. Hvor er Skat, hvor er politiet, hvor er Arbejdstilsynet?

Mattias Tesfayes slutord om eliten:

Skide være med eliten . . .
. . . som aldrig har trillet en trillebør i frostvejr og ikke aner, hvad vi ’almindelige mennesker’ går op i og snakker om på arbejdspladsen. De er også ligeglade. Det er vores problemer. Vi må løse dem selv. Og sådan har det s’gu altid været.


Verner