torsdag den 11. september 2014

Musiklivet i Wien september 14

Franz Welser-Möst

Wenn Jemand eine Reise tut.
Lige her forleden, 5. september 2014, hvor hele vores rejsegruppe var på vej til koncert på slottet Hofburg i Wien, dukkede oplysningen op om Franz Welser-Mösts afsked fra stillingen som General Musik Direktør (chefdirigent; bedste oversættelse) for Wiener Staatsoper. Den forestilling, som vi skulle se / høre i koncertsalen på Hofburg, ganske tæt på Staatsoper, var overhovedet ikke på niveau med, hvad der foregår på operaen, men må det siges rigtig god og underholdende. Værre er det på operaen, hvor operachef Dominique Meyer og chefdirigent Welser-Möst længe ikke har kunnet enes. Her mister operaen en topskikkelse, der bliver svær at erstatte. For musikelskere er det en chokmeddelelse, man næsten tror ikke kan passe. Det kan det.

Maestro Welser-Most:
"Jeg beklager meget denne situation. Der har ikke blot forekommet meningsforskelle mellem Dominique Meyer og mig over den kunstneriske ledelse af Wiener Staatsoper overnight. Vi har forsøgt mange gange at finde en løsning, og selvfølgelig har han  ret til sine meninger om sangere og dirigenter, og hele den kunstneriske afdeling. Det vil dog uundgåeligt påvirke min position og arbejde som General Music direktør. Dette er en meget smertefuld beslutning for mig, især efter de vidunderlige nylige opførelser af Rosenkavaleren med operaens pragtfulde orkester (Wiener Philharmoniker) på Salzburg Festivalen, men jeg tog det ikke uden dyb overvejelse. "

Rejsebureaugæsterne til den betydeligt mindre prætentiøse koncert på Hofburg var uafhængigt af dette naturligvis særdeles tilfredse med deres aften. Jeg tilslutter mig.


Staatsoper Wien
https://www.youtube.com/watch?v=FWXctNObfQU


Verner