torsdag den 10. september 2009

Arturo

Arturo Pérez-Reverte


Arturo Pérez-Reverte (født 1951) er en spansk forfatter. Uddannet journalist. Han er kendt for at have skrevet en række gode romaner, som læner sig op ad kriminal-genren. Samtidig vidner romanerne også om en meget grundig research af vidt forskellige emner, så som skak (Det flamske maleri), fægtning (Fægtemesteren) og søfart (De navnløse skibes kirkegård).

Oversigt over bøger skrevet af forfatteren:
Det flamske maleri
Dumas-klubben
Fægtemesteren
Trommeskindet
Kaptajn Alatriste
De navnløse skibes kirkegård
I Inkvisitionens kløer
Solen over Breda
Sydens Dronning

Så langt så godt. Jeg har i skrivende stund ikke engang læst alle hans bøger, hvoraf nogle, i hvert fald, er rigtig, rigtig gode. Nej, vel! Han er ikke en ny Goethe, men en forfatter, skribent om du vil, af tiden. Og så er han altså spanier, stammer fra et macho-samfund, forankret i en helt anden kultur end vor egen. Det gør en forskel. Musik, film, sprog, mad, omgangsformer, kultur etc., etc. Alt er anderledes, forfriskende anderledes end vor egen kultur, som endnu er germansk, men under hastig nedbrydning, under indtryk af de mange påvirkninger fra tv, radio, aviser, bøger og blade, alt sammen orienteret mod de angelsaksiske lande og deres kultur og sprog. Det står ikke godt til hos os på det punkt. Slet heller not. Jeg selv vil kalde det en pest!
På den Iberiske Halvø, og de lande i Sydamerika, som de engang underlagde sig, er det imidlertid noget andet, heldigvis. Det får mig til at mene, at vi kender alt for lidt til kulturen på netop den Iberiske Halvø. Vi har meget at lære endnu. Eller sagt på en anden måde; Vi har lang vej at gå!

Men så Arturo da?
Jeg vil anbefale de bøger af ham, jeg har læst, og som du også burde, skulle jeg mene.

De er som følger:
Det flamske maleri, Fægtemesteren, De navnløse skibes kirkegård og Sydens Dronning.

Du skulle læse Arturo Pérez-Reverte!
Verner