onsdag den 28. juli 2010

Den gamle mand og cykelløbet

Her sidder han så
- Jørgen Leth

I tre uger har vi fulgt Le Tour de France i TV2, men nu er det slut for i år. Det har som sædvanligt været en fornøjelse at høre kommentarer til det fantastiske cykelløb af de herrer Denis Ritter, Rolf Sørensen og Jørgen Leth. Især Jørgen Leth. Den berømte filmmand, forfatter, digter og kommentator er den, der om nogen har tjek på tidligere års bedrifter i le Tour de France, så langt tilbage, som ingen andre. Han har bl.a. skrevet bogen: ”Den gule trøje i de høje bjerge”, ligesom han har lavet filmklassikeren: ”En forårsdag i Helvede” om et af de klassiske cykelløb. Han ved stort set alt om cykelløb og Tour de France.
Det kom også til, at han blev smidt ud af TV2 som kommentator af Tour de France, efter en sand heksejagt.
Den 29. september 2005 udgav Jørgen Leth sin selvbiografi Det uperfekte menneske, hvori han bl.a. fortæller om sit forhold til en 17-årig sort pige på Haïti, hvor den seksuelle lavalder er 18 og om den fantasi, der kører i hans hoved: "Jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret".
På grundlag af især dette citat blev Leth mål for en voldsom hadebølge, der havde karakter af lynch-stemning med dødsønsker og grove karikaturtegninger. Den Danske Ordbog definerer "hetz" som "forfølgelse af nogen gennem (offentlig) forhånelse, kritik e.l.; kraftig, vedholdende kritik af noget, ofte fra mange sider".
Debatten, som nogle betegnede, som en hetz mod Leth, blev indledt af
Ekstra Bladet og fulgt op af de øvrige medier.
"Holdt 17-årig som sexslave", stod der på forsiden af Ekstra Bladet den 29. september 2005, hvor avisen bragte et interview med Leth. Ekstra Bladet solgte den dag 11.000 eksemplarer mere end normalt (Iflg.
Journalisten, nr. 17, 2005).
Ekstra Bladets ansvarshavende redaktør
Bent Falbert kommenterede i en intern rundskrivelse sagen således: "Det er godt, vi går til den afsporede Leth med dagens forside... Den opblæste karl med hans klæbrige betroelser..." (Weekendavisen, 21. oktober 2005).
Ingen, heller ikke Leth, kan forsvare sig mod den slags, som følgelig er fuldstændig straffrit i retstaten Danmark. Og det foranlediget af en avis, som Ekstrabladet, der tabte en injuriesag anlagt mod et menneske, der havde kaldt avisen en luder-avis pga. af de mange annoncer i bladet af en helt speciel karrakter.
Til alt held er Leth nu tilbage hos TV2 når der sendes Tour de France. Han er som altid herlig. Som den eftermiddag under en etape i Pyrenæerne, hvor han sagde til Rolf Sørensen, at den foregående aften havde været herlig. Det vidste Sørensen ikke rigtig; han var først nået frem til hotellet kl. 23.00 og havde ikke fået middagsmad (der skiftes hotel for hver etape, naturligvis). Det havde Leth, der med vanlig stil var tidligt fremme, havde spist en dejlig middag bestående af Fois Gras, en fin bøf og dessert, alt sammen skyllet ned med en lokal vin, en Madiran, som han roste. Sørensen har noget at lære endnu. Eller på Champs Ellyssée ved slutningen af løbet. Hvem dukker op, som skudt ud af en kanin, ved TV2’s kommentatorbord, netop som champagnen lukkes op? Gæt selv!
Og det er ham vel undt.
Man glæder sig til næste års Tour de France sammen med Leth.

Verner