fredag den 28. februar 2014

Крым


Sortehavet er en rest af det gamle hav Parathetys, som det Kaspiske Hav og Aralsøen også er opstået af. Ved istidens afslutning skete der en afvanding af dette hav som følge af de stigende temperaturer og kontinentalpladens stigning, efterhånden som isen trak sig tilbage. I årtusinder var passagen mellem Middelhavet og Sortehavet spærret, hvilket førte til en markant lavere vandstand i Sortehavet. Vandet ser ud til at have brudt igennem Bosporus i det 7. årtusinde f.Kr., hvilket har ført til oversvømmelser af store områder, der tidligere var beboet og opdyrket af agerdyrkere. Ifølge en populær, men omstridt teori der blev lanceret i 1998, er det denne begivenhed, der ligger bag den bibelske syndflodsmyte.

Krim Ukrainsk halvø
Krim (russisk: Крым) er en halvø ved den nordlige bred af Sortehavet; i dag en autonom republik i Ukraine.
I 230 år har den russiske flåde haft en vigtig base i Sebastopol på krim. Lige nord for Natolandet Tyrkiet.

Jason med det gyldne skind
Thorvaldsensmuseum
Jason græsk mytologi
Jason sejlede sammen med argonauterne (besætningen på skibet Argos) gennem Bosporus og ind i Sortehavet for at finde det gyldne skind. Rendyrket mytologi.




Florence Nightingale
Florence Nightingale var en engelsk sygeplejereformator. Hun kendes især for sit arbejde under Krimkrigen; hun huskes for om natten at gå gennem sygestuerne med en lampe i hånden og tilse de sårede, ofte med et trøstende ord på læben. Intet kunne stort set redde de sårede på den tid. 


Yalta Konferencen
Afholdtes i slutningen af 2. verdenskrig for at fastlægge krigens fortsættelse. Her ses statslederne fra de tre stormagter; Storbritannien, USA og Sovjet.


Dagens Krim
Situationen er fuldkommen flydende, skifter fra minut til minut. Ingen skal fortælle mig at russerne ikke sikrer sig Ukraine, Krim inklusiv. Der er alt for meget på spil for russerne, der i denne tid hvor økonomien er genrejst (Rusland er det ene af de såkaldte BRIK-lande) har det mål at genetablere imperiet, hvori Ukraine indgår.
Det vil russerne aldrig slippe. Vigtigt for dem er også den store flådebase med adgang gennem Bosporus til Middelhavet et andet interesseområde for den russiske stat og for Lillefar.


Den charmerende lillefar.
Putin.
Verner