torsdag den 26. oktober 2017

Flamenco i Madrid






Ved et besøg i Madrid for nylig, sammen med venner, var der mange muligheder for oplevelser for en tilrejsende turist, ting, som vi med garanti ikke har herhjemme; en grund til at rejse! I videste forstand er Iberia (Den Iberiske Halvø) lige stedet at rejse hen. Landene på den store halvø er meget forskelligartede fra vores verden, det gælder både geografi, mennesker, sprog, mad, vin, litteratur, arkitektur etc., etc.
Et af de mest fængslende ting er Flamenco. Oprindelig opstået blandt Andalusiens romaer. Musikken har stærke islæt af elementer fra Orienten og Indien, siger altså de kloge. Meget fremmedartet er det ihvertfald. Der findes også stilarter indenfor Flamenco.
Men – en turist skal passe på ikke at købe adgang, til det jeg selv ville kalde et turistteaterstykke, hvor de udøvende har usandsynligt flotte dragter på, foruden at levere et show tilpasset turistens opfattelse af Flamenco.
Det er meget bedre at finde et lille ydmygt teater, hvor den Flamenco, der leveres er oprindelig i stil og udtryk. Det er lykkedes mig både i Sevilla i Andalusien og også her i Madrid. Og så sker der noget. Til den fulde forståelse af Flamenco, hvis det ønskes, bliver det nødvendigt at frekventere bøger om emnet, eller prøve at få en guide til at indføre én i sagerne.
Men mindre kan naturligvis gøre det.






På det lille ydmyge teater i Madrid var der én guitarist, to klappere, en mandlig danser og en kvindelig danser. Og så tog festlighederne fart. Mens musikeren spillede og de to klappere leverede baggrund for danserne, skabte disse en fantastisk dans, sikkert efter alle kunstens regler, hvoraf der er mange.

Dans med hæleklap og stampen i gulvet under infernalsk larm, og en hvirvlende, rytmisk dans, meget fantastisk og vedholdende. Inciterende. Seancen virker som ur-dans og ur-musik, fra en anden tid, et andet sted. Råt og upoleret. Her er ikke tale om skøndans, men om en vild form for dans; stammens oprindelige rituelle danse.
I guitarmusikken, der fulgte danserne, var der i hvert fald denne aften tydelige islæt af maurisk musik. Samtidig virker det, som danserne og de øvrige deltagere bliver høje på udøvelsen af deres kunst. Det er meget utroligt det hele.






Det er Flamenco – det er råt. Det er ikke engang fra Verden af i går, det er noget meget mere oprindeligt. Det er en rejse langt tilbage i tiden! En kæmpe oplevelse.



Verner