fredag den 1. november 2013

18. april 1864

Dybbøl Mølle, som den ser ud i dag


Det er ikke mere end en uge siden, jeg var i Sønderjylland, nærmere betegnet Broager, og i den forbindelse kørte forbi Dybbøl Mølle to gange. Møllen, som er et nationalt klenodie, er smukt renoveret af A.P.Møller-fonden og fremstår i dag så flot som ingensinde tidligere.
Om ikke ret længe er der premiere på en tv-serie basseret på Tom Buk-Swientys bog om 18. april 1864: Slagtebænk Dybbøl. Jeg vil gerne anbefale læsningen af denne bog, selvom jeg kun lige er begyndt på den, fordi det er et must at kende den historiske baggrund for, at Danmark blev forvandlet fra helstat til miniputstat.
Det er uhyggelig læsning, hvor man får indblik i, hvordan krig er et menneskeskabt helvede på jord. Bogstaveligt talt. Det er i den grad horror. Og det er kun læsning. Soldaterne og civilbefolkningen stod det igennem, døde som fluer.
Tusindvis danske og tyske soldater måtte lade livet, forårsaget af lederes svigt, uforstand og dumhed. Det gælder både officerer, kongelige og en hel nations storhedsvanvid.

Soldaterne gik i døden. Landet blev udsat for et næsten totalt sammenbrud. Intet af dette havde ret beset været nødvendigt.
Læsningen af denne bog er en næsten ubærlig oplevelse!



Møllen efter slaget 18. april 1864

Verner