mandag den 22. september 2014

Wiener Fiaker


Wien er en meget smuk by, hvor der er alverden at se og opleve. En turist har travlt i denne verdensby. Wien er tidligere kejserstad, hvilket præger Innere Stadt (indre by) lige i den grad. Ikke alene er der uhyre meget en turist må og skal se, men der er naturligvis også tid til afslapning. Til den brug forefindes et utal af cafeer og restauranter, hvor man kan slappe af en kort stund. 
Men - der er også mulighed for at køre en tur med en af de berømte hestevogne (Fiaker), som må have eksisteret i generationer. Et af stederne, hvor man kan leje en sådan er Michaeler Platz lige ved Hofburg (kejserslottet). Dog også på andre lokaliteter i indre by. Man får en fin tur rundt i de gamle gader. Prisen er høj! Disse hestevogne sætter et malerisk præg på byen. Tag endelig en tur, når du kommer til Wien.
Byens indbyggere er kendt for en del gamle wienersange, deriblandt en sang om kusken på en sådan Fiaker, nemlig Wiener Fiakerlied.
Der er tradition for, at gamle skuespillere og/eller sangere (bedstefartyper) synger denne sang på film/tv eller på plade. Her er det Erich Kunz, meget berømt operasanger, nu afdød, der medens han levede havde den fornemme titel af kammersanger. Han var for øvrigt wienerbarn i Danmark efter første verdenskrig.
Wienerbørnene opholdt sig i Danmark 1919-1925.



Erich Kunz synger her Wiener Fiakerlied på lokaldialekt:

https://www.youtube.com/watch?v=nls_dG2h6Bs



Er man blevet sulten efter køreturen, kan man jo altid spise en lokalret som nedenstående. En passende ledsager ville være et glas Grüner Veltliner (østrigsk hvidvin).



Fiaker Gullasch
Verner