tirsdag den 9. marts 2010

Supergrid

Her ses et kort over
eksisterende elnet mellem
Danmark, Tyskland,
Sverige og Norge.
På nettet kan man se
den aktuelle im-/eksport
af el - sådan lige præcis nu!
Efter i lange tider at være blevet tudet ørerne fulde om klodens forværrede klima, op til klimakonferencen, en tilstand der ville medføre menneskeracens undergang om ikke snart noget effektivt blev gjort, blev der som bekendt meget stille efter den store klimakonferences sammenbrud, december 2009. Den ene dag er vi uddøende, den næste er der åbenbart ingen problemer? Men det viser sig trods alt, ved ihærdig læsning af aviser, tidsskrifter og internet, at der foregår mange også meget store tiltag indenfor energisektoren. Det er ikke os alle, der læser Ingeniøren, fagtidskrift, men vi kunne, hvis interesseret, komme til det på f.eks. biblioteket. Neden for et uddrag fra dette tidsskrift (10. jul 2009) vedrørende planen om en såkaldt supergrid. Det er så langt fra det eneste tiltag worldwide. Der er masser af projekter. Nedenstående anslås at koste i omegnen af 20 milliarder Euro at etablere.
Jo, selvfølgelig skal der også på et tidspunkt vedtages en klimaplan, der vil afhjælpe klodens opvarmning.
Snart.



Gigantisk Nordsø-net skal forsyne otte lande med havmøllestrøm

Danmark er med i planlægningen af verdens største netværk af søkabler, som skal sende strøm fra 100 havmølleparker til europæiske storbyer. EU stiller milliardtilskud til projektet i udsigt.

Tidsskriftet Ingeniøren - Af Sara Rosendal, fredag 10. jul 2009 kl. 08:06

Et gigantisk el-forsyningsnet baseret på havmølle-energi i Nordsøen, der skal kunne forsyne op mod 70 millioner europæiske hjem med grøn strøm. Det er målet med den storstilede plan North Sea Grid. Endnu ligger planen ikke fast, men EU har sat 1,2 milliarder kroner af, til at føre den ud i livet. Det kræver dog, at ansøgningen, der skal indsendes i de kommende dage, lever op til en række formelle krav. Energinet.dk vil søge om penge til et kabel mellem Jylland og Holland, der på sigt kunne indgå som modul i Nordsønettet, fortæller Hans Erik Kristoffersen, sektionschef, Energinet.dk. Både Danmark, Norge, Tyskland, England, Skotland, Belgien, Holland og Frankrig ville kunne modtage strøm fra nettet – og det ville kunne betyde en markant bedre udnyttelse af vind-ressourcerne, forklarer Hans Erik Kristoffersen, »Ved at se behovet i europæisk perspektiv, vil vi kunne bygge vindmølleparker til havs, der kan gøre bedre brug af de store vindressourcer, fordi vi kan dirigere strømmen derhen, hvor der er mest brug for den,« siger han. Sektionschefen forklarer, at der sideløbende med diskussionerne om Nordsønettet også tales om at etablere et ’supergrid’ på land for at kunne transportere strømmen til de store europæiske byer. Nordsønettet skal ifølge den britiske avis The Guardian forbinde over 10.000 havvindmøller og bestå af 6.195 km kabler. Det ville ifølge avisen kunne komme til at koste 20 milliarder euro at etablere.
Verner