torsdag den 28. maj 2015

Forandringer

Tørke i Californien

Forandringer kommer for det meste langsomt, om end ikke altid snigende. Den slags forandringer man kan kalde eksorbitante, hører vi her i Nordvesteuropa kun om ved at følge med i medierne, eller hvis vi rejser en hel del, selv oplever det. Vi vænner os langsomt til dem.
Der er mange forandringer til det værre internationalt, og hvilken skal vi sige er det værste? De mange krige, de enorme flygtningemasser, der mere er folkevandringer, thi de mange på rejse er på vej til noget bedre, end der hvor de kommer fra. Eller er det forureningen, der er ved at ødelægge vor klode? Eller er det måske vandmangel?
Der må da være andre problemer, der trænger sig på, vil nogle mene. Sikkert.
Men vandmangel og de kommende konflikter og krige, der vil finde sted for at sikre sig noget af det vand, der endnu vil være tilgængeligt, tager måske førsteprisen. Måske.

Jeg ved det. Det lyder ikke hyggeligt.
Til illustration af denne problematik ser man i dag en artikel i Dagbladet Politiken, omhandlende de meget knappe ressourcer på vand i Californien. Efter fire år med vigende nedbør og høje temperaturer oplever Californien den værste tørke i mere end 100 år. Sierra Nevada-bjergkædens snedække, som normalt bidrager med ca. en tredjedel af Californiens vandforsyning, er skrumpet til et rekordlavt niveau på 5 procent af sin normale størrelse, sammenlignet med 25 procent sidste år og 42 procent i 2013. vandniveauet i reservoirer og grundvandsmagasiner står også ekstremt lavt. Der er opstået en ny ”vandkrig” mellem landmænd og byboere. Man kan forestille sig, at afsmeltningen af sne i Sierra Nevada-bjergkæden skyldes en ganske bestemt ting, nemlig klodens tiltagende opvarmning. Det kan man sagtens. Resultat af forurening. Over there vil man spurte ud af problemerne ved hjælp af en såkaldt grøn omstilling.
I South-East Australia har man tilsvarende problemer og har haft det længe. Ekstreme temperaturer, så godt som tomme regnvands bassiner, indbyrdes stridigheder om det vand, der er der. Mangel på tilstrækkeligt vand.
I Nord- og Midt-Afrika findes områder, hvor det ikke har regnet i 5, ja nogle steder ti år. Hvilke slags mennesker skal kunne leve der, blive der, og få et rimeligt liv ud af denne situation?
I Asien hvor milliarder af mennesker er afhængig af smeltevand fra Himalaya, kommer man også til at mærke problematikken, idet der om føje år skønsmæssig vil blive mindre af dette smeltevand og mindre til deling. Mindre vand i de kolossale floder i denne verdensdel, som de derboende store befolkninger har hårdt brug for. Krige og konflikter venter forude.

Mens jeg sidder og udbreder mig om alt dette vælter regnen ned her. Vældige, vedvarende byger!



Verner