søndag den 2. marts 2014

Ved Bosporus

Istanbul ved Bosporus

Hvert 12. minut passerer et skib gennem Bosporusstrædet, det smalle stræde, der går i siksak gennem Istanbul. Færger transporterer millioner af pendlere frem og tilbage, mens de kæmper sig gennem trængslen på deres vej fra kyst til kyst.

Bosporusstrædet, der deler Europa og Asien og er et af verdens farligste farvande, er ved at blive endnu farligere. Trafikken ventes at vokse, når landene omkring Det Kaspiske Hav begynder at sende mere råolie til russiske havne, der igen sender den videre gennem Bosporusstrædet.


Natolandet Tyrkiet er forpligtet traktatmæssig til at lade russiske orlogsfartøjer sejle gennem Bosporus til Middelhavet. Af samme grund finder der også besejling af Bosporus sted fra russisk militær side, lige ind gennem Istanbul. For at komme til Middelhavet. Står man f.eks. i Topkapi-museets have helt nede ved indsejlingen til Det Gyldne Horn, som er en fjord, der fører fra Bosporus og ind i Istanbul by, ser man den omfattende trafik på Bosporus. På dette sted er der en fantastisk udsigt mod Bosporus. Skibene kommer ganske nær på den tæt bebyggede kyst og er noget af et syn. Forestiller man sig så at en hel russisk flotille passerer, deriblandt et kæmpestort hangarskib, har man virkelig fået sig en på opleveren.

Russisk hangarskib


Selv om Tyrkiet er et natoland, ville jeg ikke tro, at man i en konfliktsituation, som den for øjeblikket eskalerende på krim, fra tyrkisk side ville prøve at standse russerne på vej til Middelhavet. Fra Russisk side er både kontrollen med Krim, Sortehavet og adgangen til Middelhavet essentiel. Fuldstændigt afgørende.  



Den russiske sortehavsflåde på øvelse.
Verner