fredag den 21. oktober 2016

O, Shenandoah

O, Shenandoah

Amerikansk folkesang


Den amerikanske valgkamp spidser til, snart er vi fremme ved valgdagen, hvor alt afgøres. I skrivende stund ser det ud til, at Hillary Clinton bliver vinder af valget og dernæst, som en konsekvens af valget, den første kvindelige præsident i USA. Hvem pokker skulle have troet det for bare et par år siden? Men det store land mod vest rummer mange overraskelser. Det er et forbund af stater, som er meget anderledes end det ofte fremstilles i aviser, tv og film. Heldigvis. Om Clinton så bliver en god præsident? Ja, hvem ved?

Hvis man læser Leif Davidsens fremragende rejseroman Steinbecks spøgelse – jagten på en forfatter (2014), får man et anderledes og betydeligt mere nuanceret billede af Guds Eget Land. Med garanti. Læs bare bogen, den er en oplevelse.

Den amerikanske natur er et kapitel for sig. Ofte billedskøn, storslået, man bliver bjergtaget. De første europæiske tilflyttere, der drog vest på rejste gennem en natur, der stod som skabt af Gud selv. Indianerne, der allerede havde boet her i tusinder år vidste og kendte naturligvis også denne storslåethed.

Som et ekko af dette findes ældre amerikanske sange, også om det store land og dets skønhed, og længslen efter det, skulle man være rejst videre. En af de bedste af den slags er efter min mening den underskønne: 


O, Shenandoah

https://www.mormontabernaclechoir.org/articles/shenandoah-the-history-and-lyrics.html

På videoen på dette klip får man teksten til de første fire vers af sangen, der foredrages. Der er 26 vers, så vidt jeg ved. Dem skånes man dog for. Til gengæld er naturen på videoen helt utrolig smuk.


Bliver man begejstret for denne sang, kan man også finde den i en udgave på Youtube, med Amerikas store sanger Thomas Hampson (baryton). Stor oplevelse.


Verner