fredag den 24. juli 2009

Hjemmebagt brød

Nu tror du selvfølgelig,
at det er et billede
af de brød, der omtales
i opskriften. Slet ikke.
Her er tale om to
vilkårlige brød!


Oprindelig var der 3 basale fødevarer. Kun tre. Og hvad var det så for nogle. Det var selvfølgelig brød, oliven og vin. Det er tre fødevarer, som altid har været og altid vil være. Dvs. selvfølgelig først fra den tid, hvor mennesket bevægede sig fra jægerstadiet til agrarsamfund, hvilket naturligvis også er længe. Her vil jeg delagtiggøre jer i en opskrift på hjemmebagt brød, nemt og velsmagende. Der går lidt tid med det, men det gør jo ikke så meget, for du kan lave andet, medens brødet hæver og/eller bager. Der er ikke noget, som hjemme- og friskbagt brød, med næsten hvad som helst på. Og så smager det meget bedre end bagerens.
Prøv selv engang!

Grovbrød - 2 stk.

Ingredienser:

50 g smør
4 dl kærnemælk
50 g gær
4 dl tykmælk eller Cheasy Fraiche 9 %
1 spsk. groft salt
250 g fuldkornshvedemel (ca. 4 dl)
750 g hvedemel

Pensling
1 sammenpisket æg eller
pensl med fløde og drys med mel
Brødenes udseende afhænger af, hvordan og med hvad man pensler!

Bagetid
30-40 min. ved 200 grader C.


Smelt smørret og kom det i en røreskål. Tilsæt den kolde kærnemælk. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt af hvedemelet tilbage). Slå dejen godt sammen. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den igennem med så meget mel, at den stadig er blød og smidig. Dæk dejen med et klæde og lad den hæve et lunt sted ca. ½ time.
Ælt dejen igennem igen og form den til 2 brød, der lægges på en bageplade. Lad dem efterhæve ca. 20 minutter. Pensl brødene enten med æg eller mel/fløde (se ovenfor). Rids brødene. Stil brødene i den forvarmede ovn. Bag brødene nederst i ovnen. For at checke om brødene er færdige, bankes på bagsiden af brødene, her skal der komme en "hul" lyd, nærmest, hvis der gør, er de færdige!

Nybagt brød, hvor der er anvendt mælkeprodukter holder sig frisk et par dage. Stil dem ikke i køleskab, så bliver de tørre og hårde. Man kan med udbytte fryse det ene brød, der ikke spises med det samme.

Jeg behøver ikke at sige, at man kan spise sådan en friskbagt skive brød, med næsten hvad som helst på, f.eks. tandsmør, hjemmelavet syltetøj, en rigtig god ost eller whatever, vel?


Verner


VW overtager Porsche!

Den seneste udvikling i Porsches forsøg på at overtage VW endte i det stik modsatte. Anført af Porsches administrerende direktør, Wendelin Wiedeking, forsøgte man, ved hjælp af en stærk ambitiøs plan og en kæmpegæld, at overtage det lang større VW. Havde det ikke lige været for den store internationale, økonomiske krise, kunne man for den sags skyld godt have forestillet sig, at planen var lykkedes. Men Porsche løb til sidst tør for midler og kredit. Den ny plan, der ender slagsmålet, går ud på at

VW overtager Porsche for 10 milliarder Euro (Porsches nuværende gæld)
Delstaten Niedersachsen beholder 20 pct. af aktierne i VW og den bestemmende indflydelse
Delstaterne Niedersachsen og Baden-Würtemberg giver afkald på 3 milliarder Euro i skattegæld fra Porsche, af hensyn til de mange arbejdspladser.
Porsche familien beholder 50 pct. af aktierne som de allerede havde skaffet sig
Golfstaten Quatar får 20 pct. af aktierne
Resten er små-aktionærer

Voila! striden er endt
Wendelin Wiedeking, spørger du nu? Han modtager 250 millioner Euro for at trække sig fra Porsche og fra sin vildt ambitiøse plan. Det er også vildt, ikke, beløbet altså? Jeg selv tror, at han hellere ville have vundet krigen, da det ville have været en kæmpe triumf!

Verner

Wendelin Wiedeking, 250 mill. Euro!