lørdag den 9. november 2013

Spansk kulturarv

Drama

Det spanske senat har i denne uge godkendt en lov, der beskytter den blodige, gamle tradition, som en del af ”den nationale kulturarv”. Der er nu lagt op til endnu en runde med voldsomt verbalt fægteri.
Ifølge regeringen og partiet PP, der har absolut flertal i det spanske parlament, vil den ny lov nemlig tvinge regioner, som har afskaffet tyrefægtning, til at genindføre det, der iflg. loven er en vigtig del af kulturen i Spanien!
Tyrefægtning er i dag forbudt på De Kanariske Øer og i Catalonien.
Det ses ikke som vældig smart af regeringen at gennemtrumfe loven. Det er det ikke, da man indenfor det næste års tid står over for en afstemning om Cataloniens fremtidige selvstændighed. Det ny lovforslag hælder blot mere brændstof på bålet. 


Tyrefægter arenaen i Barcelona.
Skal der fremover IGEN vises tyrefægtning her?

Catalonien blev aldrig rigtigt en homogen del af Spanien. Man har bevaret et vist selvstyre, sit gamle sprog, etc., etc. Man er catalonier ikke spanier. Sproget skulle efter sigende være let at lære, blot man kan lidt oldfransk i forvejen!
Rigtige kendere af Spanien gør opmærksom på, at Spanien, i modsætning til Frankrig, aldrig er blevet en helstat.


Særdeles farlig kunstart!

Men tyrefægtningen. Er det så en kunstart? Det er op til hver enkelt at tage stilling for eller imod. I hvert fald er det en tradition, der rækker et stykke tid tilbage. En del forfattere har skrevet om dette bemærkelsesværdige skuespil, deriblandt Hemingway. Mange spaniere synes om det maleriske show.
- Næppe tyrene!

Hvis man leder ude til højre i blog arkivet, vil man kunne finde to tidligere indlæg vedr. tyrefægtning (20.maj 2010 og 22.maj 2012).



Verner