onsdag den 22. maj 2013

200 i dag!

Operahuset i Bayreuth


Wilhelm Richard Wagner (22. maj 1813 i Leipzig13. februar 1883 i Venedig) var en tysk komponist, dirigent, sceneinstruktør og skribent. Han er primært kendt for sine operaer (eller musikdramaer som han senere kaldte dem). Hans værker især fra den sene periode er kendetegnet af kontrapunkt, fyldig harmonik og orkestrering og en veludviklet brug af ledemotiver: musikalske temaer der er associeret med bestemte personer, steder eller begivenheder i operaen. I dag er det hans 200 års fødselsdag. 200 år!
Wagner var en kontroversiel person, både for sine musikalske og dramatiske bidrag og for sine antisemitiske og politiske overbevisninger. Og for sit privatliv. Alene her er til et gigantisk blokindlæg, men det går jo slet ikke. De bøger er skrevet. Læs en biografi om manden og hans utrolige liv. Er der en, man virkelig kunne kalde bad guy, så er det Wagner. Han var en charlatan. Læs selv om det. Utroligt ville jeg sige. Men han kunne komponere, som næsten ingen anden.


Richard
Mathilde












Blandt hans mange, mange meriter, med damer, var forholdet til Mathilde Wesendonck, gift med en rig købmand, som var Wagners mæcen. Wagner var selv gift. Det forblev platonisk, Mathilde ville ikke risikere sit ægteskab. Men hendes komponistven komponerede musikken til fem små (amatør)digte hun havde begået og sikrede på denne måde hendes navn for eftertiden.



Egentlig var det først dirigenten Pierre Boulez, der ved Ringens 100 års jubilæum  påpegede, at ”Wagners musik har liedkarakter”.
Wesendonck Lieder  er skrevet for en kvindestemme, så derfor hører vi én af dem her med tidens helt store tenor Jonas Kaufmann.
Smukt ikke?


Verner


Kaufmann, Wesendonck lieder, Träume