fredag den 31. oktober 2014

Angst æder sjæle op



Liberia; Vestafrika. En søster kravler mod sin døde søsters afsjælede
 legeme, der bringes bort til cremering af et begravelses sjak.


Fotos: John Moore and Mohammed Elshamy


Du kender det sikkert, du sidder og læser et eller andet og tv kører imens, ikke? Så opfanger du pludseligt et meget vigtigt emne, som du knapt når at registrere, før det er forbi. Således også her den anden dag. Så vidt jeg kan erindre mig, var der en dame, der fortalte om danske børns angst. Hun kom et eller andet sted fra det sociale system. Børnene var især angst for to ting. At Ebola skal komme her til og konsekvenserne heraf. Og for den globale opvarmning.
Hvad børn generelt skal kunne stole på er, at de voksne, deres forældre kunne vi sige, passer på dem, tager sig af dem, skærmer dem mod det værste de kan forestille sig.
Børn nu til dags, til forskel fra da jeg selv var barn, er meget bedre underrettede. På grund af tv, skulle jeg tro. 
Iflg. bemeldte dame skal man meget omhyggeligt forklare de angste børn, at der er styr på situationen og at vi arbejder på at løse problemerne.

Ebola
Mht. Ebola har vi styr på det, vi har et effektivt varslingssystem. Et effektivt sygehusvæsen, der kan deale med dette. Vi ved, hvad der skal gøres, hvis denne forfærdelige sygdom kommer hertil. Vi skal insistere på over for børnene, at det nok skal gå.

Global opvarmning og dens konsekvenser
Netop her har børnene al mulig grund til at nære angst. Vi kan ikke insistere på, at vi voksne har styr på situationen, at vi får nedbragt den globale temperaturstigning, at der ikke sker noget, at det nok skal gå, at vi klarer den. Det kan vi ikke fortælle dem, for det passer ikke. Det glider os af hænde, ser det ud til pt. Det er kommet for vidt. 
- Vi har kun én, eneste jordklode, vi får aldrig en anden.
Den omtalte dame, hvis navn jeg ikke fik fat i, mente at med hensyn til de mest skræmte børn, kunne man sende dem til psykolog i håb om hjælp til børnene herfra.


Menneskeskabt global opvarmning
Verner