James Grieve æblet |
James Grieve Horticulturist |
Nu
er de første æbler modne, hvilket drejer sig om flere sorter f.eks. James
Grieve, opkaldt efter en engelsk horticulturist (planteforædler). Pragtfuldt
æble, når det er modent, men ikke særligt holdbart.
Så nu kommer spørgsmålet:
Hvad skal vi bruge den ny æblehøst til. Her er der mange
muligheder, massevise, uendeligt mange. Når man undersøger det, tror man det er løgn!
En
ganske nem ting og velsmagende er Gammeldags dansk æblekage, og her kommer en
opskrift på sådan én. Her er det altså med at følge anvisningerne fuldkommen slavisk,
om du skal have succes med dit forehavende.
Først
tager du en lille portion solbær, det skal ikke være særligt mange.
De
kommes i en lille kasserolle sammen med rigeligt sukker og en ganske lille
bitte smule vand. Kommes over blusset og koges kort. Stilles til afkøling, hvor
det stivner en smule til det herligste solbærsyltetøj.
Du
tager så mange James Grieve æbler, som du regner med skal bruges til desserten.
De skal være modne. Skræl dem, fjern kernehus og finparter. Æblestykkerne
koges med rigeligt sukker, med et ordentligt drys vanille-sukker og en lille smule vand i bunden af gryden, endelig ikke for meget. Det må altså
ikke bulderkoge. Når det er blevet mos køles det af. Til slut skal det være en fin mos, men ikke vandig eller sjasket.
Imens
rister du rasp på en pande i smør. Det skal og må være det mest fintkornede
rasp, du kan skaffe. Fintkornet, altså. Ganske almindeligt rasp, ikke noget der
kaldes f.eks. rasp til æblekage. Slet ikke. Det ristes, så det bliver brunt.
Det må ikke brænde på. Rør lidt rundt i det undervejs. Achtung! Gå ikke fra det
imens!
Til
sidst:
Tag
små dessertskåle
Kom
en lille klat solbærsyltetøj i bunden
Dæk
syltetøjet med æblemos i et mindre lag, så det er dækket
Kom
forsigtigt en smule af raspen ovenpå og glat ud, så det lige akkurat dækker
Kom
et nyt lag æblemos ovenpå og glat ud.
Kom
forsigtigt en smule af raspen ovenpå og glat ud igen, så det dækker.
På
toppen kommes friskpisket, koldt flødeskum
Øverst
en ganske lille klat af solbærsyltetøjet.
Når
du anvender raspen, må det absolut ikke være et stort tykt lag. Det skal kun
være lige så det dækker, altså ganske tyndt! ...
Voilá - der spises!
Mange
ting kan drikkes til dette, kun fantasien sætter grænser.
Hva’
med et glas Portvin f.eks. en Ruby? Ja tak, det ville være lækkert!
Hvordan
djævelen en sådan ting kom til at hedde æblekage får stå hen i det uvisse. Det
skal jo ikke engang bages, vel? Det har aldrig været en kage.
Men
– til gengæld smager det super, om du har fulgt opskriften nøje.
Gammeldags dansk æblekage |
Verner
Ingen kommentarer:
Send en kommentar