fredag den 25. marts 2016

Johan

Helt tilbage fra ungdommens længst forsvundne dage husker jeg Johan Cruyff. Der var ikke så meget tv dengang og heller ikke ret meget fodbold i tv, men det kom efterhånden. Live var det svært at se det store koryfæ. Man rejste ikke så meget, i hvert fald ikke i de kredse jeg færdedes i – dengang. Kun ved evt. landskampe og de store mesterskaber, EM og VM, kunne man i tv se boldgeniet Cruyff. Det danske landshold havde for øvrigt ikke klasse til ret meget dengang, og slet ikke så det hollandske landshold ville spille imod os.
Cruyff var hollænder, og det hollandske landshold kunne spille fodbold. Det var fodbold på topplan.
Cruyff er den mest komplette fodboldspiller, jeg har set. Den bedste til alle tider. Kunne alt, så alt. Havde en feltherres overblik. Den store taktiker. Han skabte teser for fodbold, hvordan man skulle spille, hvordan man åbnede et beton-forsvar, så man alligevel kunne score mod dem. Og vinde. Han skabte begrebet totalfodbold.
De to VM-finaler, Vesttyskland-Holland og Argentina-Holland, blev desværre ikke vundet af hollænderne, det var kun et tilfælde, hollænderne fik ikke den lille bitte smule held, der også er nødvendigt. Bare en smule! Vældige finaler, ikke mindst pga. Cruyff.
Senere efter den glorværdige karriere som aktiv spiller, blev han cheftræner, og bedst huskes hans år som cheftræner i Barcelona, hvor han skabte ”The Dream Team” med bl.a. Michael Laudrup på holdet.
Han var Mr. Football, om nogen.
Nu er han borte for altid.





Verner 

søndag den 13. marts 2016

I foråret

Ganske tidligt forår. Solen begynder så småt at titte frem, dagtemperaturen løfter sig. Vi er på nippet til forår. Derude er mange små tegn. Alt er nu klart. Bevæger man sig i et skovområde, er man pt. næsten alene. Endnu færdes ikke mange ude i skoven. Stilhed. Ro. Det er for så vidt årets bedste tid, med mange forventninger til forår og sommer. Til ude-tiden. Til tiden, der kommer.
Her til aften, kl. 18.50, synger en fugl derude i mørket. Højt og klart og tydeligt. 
Jo, foråret er her allerede.






Im Frühling

Still sitz' ich an des Hügels Hang,
der Himmel ist so klar,
das Lüftchen spielt im grünen Tal.
Wo ich beim ersten Frühlingsstrahl
einst, ach so glücklich war.
Wo ich an ihrer Seite ging
so traulich und so nah,
und tief im dunklen Felsenquell
den schönen Himmel blau und hell
und sie im Himmel sah,
und sie im Himmel sah.


Verner

tirsdag den 8. marts 2016

På Bjerget




Helt nede i mosen (Utterslev Mose) ser man det næsten ufattelige bygningsværk oppe på toppen af byen, på Bispebjerg. Kirken er ikke alene monstrøs, men også meget smuk. Den lyser op i al sin skønhed og pragt. For os, der er vokset op på det ydre Nørrebro er intet nyt her. Vi har kendt den altid, synes vi.
Så meget smukkere fremstår denne gigantiske kirke, denne katedral, ved en fremvisning i dag. Den fremtræder, som da den blev bygget, en mægtig kirke oppe over det fjerne København. Sådan er det ikke mere. Byen er vokset og flyttet ud til Grundtvigs Kirken, og videre naturligvis. Det er livets gang, er jeg lige ved at sige.
Grundtvigs Kirken er bygget til minde om præsten, digteren og folkeopdrageren N. F. S. Grundtvig. Folkeoplyseren, folkeopdrageren Grundtvig. Han satte sig virkelig spor i sin samtid. Stor mand.
Derfor forekommer det også naturligt at sætte ham et mindesmærke, der ligesom vil noget. Og det har man. Grundstenen på kirkens sydvestlige hjørne blev lagt på Grundtvigs fødselsdag 8. september 1921 og indviet 8. september 1940.
Arkitekt på dette kolossale byggeri var Peder Vilhelm Jensen Klint, manden som fik ideen til pragtværket.


















Det er er en kirke totalt uden pynt. Det, som er bemærkelsesværdigt, er byggeriet i sig selv. Det er helt fantastisk. Kirken er opført af 10 murere, der omhyggeligt gennem de mange års byggeri har holdt den exceptionelle kvalitet med håndslebne, og tilhuggede sten, også i hånden, i sindrige mønstre. Det er et overordentligt smuk kirkerum, second to none.
Det er en seværdighed, som er stærkt anbefalelsesværdig. Det er muligt at komme på rundvisning i den smukke kirke, og ved selvsyn opleve vidunderet, om du ikke har været der endnu.



Verner