søndag den 29. november 2015

Det Kgl. Kapel

Inden Maersk Mc-Kinney forlod denne verden nåede han at få bygget en ny opera i KBH.s Havn. Smukt nyt operahus. Det Kgl. Teater skulle så (bare) finansiere driften af teateret og Københavns kommune, forventede man, skulle sørge for en hurtig forbindelse tværs over det relativt smalle havneløb, i form af en bro. Her 10 år senere er denne bro ikke blevet færdig endnu. Vi taler om ti år. Til gengæld er Det Kgl. Teater i mellemtiden flere gange blevet udsat for væsentlige besparelser, i form af nedskæring af teatrets tilskud.
Den ny besparelse, der rammer teateret vil, som det ser ud lige nu, medføre en nedskæring af Det Kgl. Kapel, operaens gamle hæderkronede operaorkester, der iflg. planen skal afskedige 14 musikere.
Det Kgl. Kapel er omkring 500 år gammelt og et klenodie. Smukt spillende med særegen og smuk klang. Det er verdens ældste orkester eller måske næstældste. Men en organisme, som et operaorkester af den karat er, kommer ikke af sig selv. Der er tale om resultat af mange generationers arbejde, med til stadighed at højne kvaliteten og opretholde samme. Det daglige slid i generationer. Man kan naturligvis ikke bare bortskære 14 stillinger i orkestret, uden at forrykke balance og klang væsentligt. Mange operaer og balletter kan ikke mere spilles på det niveau, som stykkerne fordrer.
Personligt vil jeg kalde det for et kulturmord.




Verner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar