mandag den 16. august 2010

Rusken

Ohsabanan



Rusken;
Oprørte vande
En efterårsdag
ved Rusken
Rusken. En af Sveriges utallige seværdigheder, den mest storslåede natur, som tænkes kan. I weekenden besøgte Seksmandsforeningen (kulturel forening) den lille bygd ved navn Svensbygd, beliggende tæt ved søen med udsigt over samme. Hold da helt op. Og medens vejret rasede i Danmark med skybrud, skinnede solen i Svensbygd og over den smukke sø. Næsten mageløst, og især til en fin fisketur langt ude på søen lørdag eftermiddag. Der var fuldkommen ro, bitte små bølger og pragtfuld sol. Stor kontrast til storbyen vi kom fra. Området er præget af vældige skove, ja nærmest endeløse skove. Man tror egentlig, at landet er øde, indtil der pludselig dukker små bygder op, hvor enkelte svenskere og mange udlændinge har slået sig ned. Derfor bliver man også meget overrasket ved pludselig at køre igennem en lille by, hvor der sør'me er jernbane. Da en sådan mini-bane ikke mere er aktuel, bruges den til veterantogbane i sommerhalvåret, så områdets turister kan få sig en oplevelse, og entusiasterne, der driver banen kan lege futtog. Vi tog en tur om søndagen, og sjovt var det.
Når man så går til ro langt ud på aftenen sådan et sted, er der bællerravene mørkt og dødstille, og man sover anderledes end hjemme i storbyen. Mærkelig oplevelse og slet ikke så ringe endda.
Ohsabanan kan findes på nettet, som alle de andre interessante ting vedrørende Rusken. Herfra anbefales et besøg i den smukke natur, kun fire timers kørsel fra f.eks. Rødovre, hvor hjemmebasen er beliggende.
Verner