lørdag den 27. oktober 2012

Gammeldags indbagte æbler

Fra værkstedet - færdigbagte æbler!

Her er en meget dejlig dessert, som du bør prøve en gang, nu hvor æblerne er super fine. Drønlækkert.

Du hakker 125 g smør ud i 175 g mel og tilsætter 50 g sukker (melis) og 1 æggeblomme. Dette æltes sammen til en fast dej, der lægges koldt i timer eller evt. et par dage. De æbler, du skal anvende, skal være ca. 8 lidt syrlige æbler, ikke for faste. Du skræller æblerne og huler kernehuset ud, i stedet kan du fylde lidt smør, sukker og lidt hakkede mandler i, eller en lille marcipanpølse. Dejen rulles ud, skæres til 8 firkanter og heri pakkes æblerne, dejen trykkes godt fast til æblerne, der stilles på en smurt plade. Kan nu vente koldt fra morgen til aften. Pensles med æggehvide, drysses med perlesukker og lidt hakkede mandler og/eller nøddekerner. Bager på nederste rille ved 225 grader C i ca. 15 min., mærk om æblerne er lidt møre.
Det er en lækker dessert med iskoldt, nypisket flødeskum eller en lidt tyk vanillesovs.

Hvis der er mulighed for det, vil en super, senhøstet hvidvin passe meget fint til dette. Her kan anbefales Sauternes, en af de berømte Loirevine på Chenin Blanc eller en tysk prädikatsvin på f.eks. Riesling.
- Næh, det er jo ikke et must!


Verner