torsdag den 22. august 2013

André Rieu og The Johann Strauss Orchestra

André Rieu?

Johann Strauss d. yngre - himself?

”Johann Strauss Orchestra blev grundlagt af André Rieu i 1987. På tidspunktet for dets første koncert den 1. januar 1988 bestod orkestret af 12 musikere. I 2008 blev orkestret udvidet til 43 medlemmer, og optræder regelmæssigt med gæstemusikere og –sangere. Orkestret er kendt for at udføre klassiske værker med en udpræget uortodoks letsindighed, sjov med publikum og udfører alle former for narrestreger. The Johann Strauss Orchestra består nu af mellem 80 og 150 musikere.”

The Johann Strauss Orchestra

Det er ikke min absolut favoritmusik, der performes, når André Rieu og hans orkester optræder live, i tv eller på DVD. Men festligt er det for det meste. Repertoiret er wienervalse, operetter, musical og populærmusik af alle slags. Bare det lyder godt, og melodierne er populære. Let klassisk. Når man sådan lytter sig ind på præstationerne, må man retfærdigvis sige, at orkesteret er godt spillende, på et vist niveau, uden at være et top symfoniorkester eller philharmonisk for den sags skyld. I et interview blev Rieu spurgt, hvordan i alverden kompagniet bar sig ad med at medtage kæmpekulisserne på deres mange rejser kloden over. Og de rejser tit til klodens fjerneste egne. De rejser året rundt. ”Ingen sag”, sagde den berømte musiker, ”Det er blot en kæmpestor rundhorisont, der stilles op, et lærred, og på dette vises et billede af f.eks. Schönbrun i Wien, intet kan være nemmere”. Sjovt ikke? En dansk tv-station, DK4, viser pt. hver tirsdag aften et af André Rieus mange shows. Det kommer simpelthen bare fra en DVD. Publikum synger med, danser og morer sig. ”Hold op”, siger en nær bekendt af mig, meget nær, ”det er fiktion, du skal ikke tro et sekund på det”. Nej, det er vel også rigtigt?
Mange elsker det.
Der gik lang tid, før det dæmrede for undertegnede, hvorfor dælen André Rieu ser ud som han gør, og hvorfor han agerer stehgeiger foran orkesteret. Jeg må jo være langsom. Det går naturligvis ud på at ligne forbilledet Johann Strauss den yngre. Døm selv.

  

Verner