fredag den 18. februar 2011

Debatten



Får danskerne nok kunst og kultur for statens støttekroner?


Thomas Blachmann og Pia Kjærsgaard tørnede sammen torsdag aften i Debatten på DR2.

Clement Kjersgaard:
Kultur & kunstdebatten er meget relevant, for vores abstrakte tænkning og udfoldelse; men hvor bevæger samfundet sig i retning af? Hvilke præmisser for opretholdelsen af et Dansk samfund ønsker vi?
Knud Romer:
"Vores kulturliv består i et passivt kulturforbrug, hvor vi klapper i takt til Hansi Hinterseer. De mennesker, der har overtaget kulturlivet med deres managementkultur, de burde sættes i fængsel. For det de har gjort er kriminelt."

DR2s ’Debatten’, som bliver styret med hård hånd af journalisten Clement Kjersgaard, havde i aftes, blandt flere andre kendisser, Pia Kjærsgaard og Thomas Blachmann som gæster for at diskutere, om danskerne får nok kunst og kultur for statens støttekroner. Og spørger man Pia Kjærsgaard, så var hun faktisk enig med den skaldede dommer om det meste – i hvert fald så langt, som hun forstod ham.
- Danmark har fået cancer i hjernen, og I tilbyder kun en hovedpinepille, lagde Blachmann ud, mens Pia Kjærsgaard forsøgte at dissekere metaforen.
Nu er du lidt ud over stepperne, forsøgte Pia Kjærsgaard.
Nej, det er bare dig, der ikke kan følge med, svarede Blachmann igen.
Torsdag aftens Debatten på DR2 var kun få minutter gammel, da X Factor-dommerens fabuleren hægtede DF-formanden af.

En tv-diskussion om så omfattende et emne og på så kort tid har selvsagt ikke til formål at finde en vinder, men at få diskuteret samfundets holdning til det valgte problem og betimeligheden i de aktuelle nedskæringer, som kunst og kultur møder i denne tid, besparelser, som mange andre af samfundets områder også oplever. Hvis man ser sagen fra et progressivt standpunkt, ville man (jeg) sige, at især Knud Romer og Blachmann fik sagt et par sandheder om, hvor kulturen burde bevæge sig hen - og med eftertryk. De to herrer var de mest underholdende foruden ordstyreren Clement Kjersgaard, naturligvis.
For hvordan i alverden ville vores samfund komme til at se ud uden kunst og kultur, især ny kunst og kultur, fremadrettet og ikke bare retrospektiv kunst? Vi kan absolut ikke nøjes med at lade os underholde af X Factor, selvom Thomas Blachmann gør gældende, at han selv transcenderer udsendelsen, så fokus flyttes - i hvert fald lidt!


Verner