onsdag den 7. december 2011

Lorin Maazel - Domptør

von Karajan


Abbado




Maazel
Lorin Maazel er i København for at møde resten af næste års Malkojury og prøve at begrænse feltet af unge håbefulde dirigenter, der har tilmeldt sig konkurrencen.

I sine yngre dage, hvor han var a rising star, blev han spået at skulle blive megaberømte von Karajans efterfølger, som chef for de ligeså berømte Berliner Philharmonikere.
Det virkede helt naturligt, hans eminente evner som dirigent taget i betragtning. Allerede dengang superstar, og her taler vi om starten af 1960’erne. I dag er han tæt på at være 82 år - still going strong. En stor berømthed og en af de sidste af slagsen, som orkesterdomptør (læs: stjernedirigent). Lang enestående karriere har han bag sig. Det eneste han ikke opnåede var at blive von Karajans efterfølger hos berlinerne. Det blev istedet Abbado. Da så Abbado stoppede 10-12 år senere, og det berømte orkester søgte en ny leder på topplan, var et mindre antal af de endnu eksisterende topdirigenter på tale. Men da blev det heller ikke Maazel. I et tv-klip ved samme lejlighed nåede Maazel at udtale, i et skuffet tonefald ganske vist, ”De spiller ikke engang særligt præcist”. Det gjorde de så sandt for dyden under Karajan. Synd egentlig for Maazel, for er der nogen, der kan få det berømte ensemble til at spille præcist, for at fremme det kunstneriske udtryk naturligvis, så er det sandelig Maazel, om nogen. Han skal høres live for virkelig at forstå, hvad der tales om her, manden er en ufattelig god dirigent. Det er, så man får gåsehud.

Verner