torsdag den 13. september 2012

Gammeldags dansk æblekage

James Grieve æblet
James Grieve
Horticulturist















Nu er de første æbler modne, hvilket drejer sig om flere sorter f.eks. James Grieve, opkaldt efter en engelsk horticulturist (planteforædler). Pragtfuldt æble, når det er modent, men ikke særligt holdbart.
Så nu kommer spørgsmålet:
Hvad skal vi bruge den ny æblehøst til. Her er der mange muligheder, massevise, uendeligt mange. Når man undersøger det, tror man det er løgn!
En ganske nem ting og velsmagende er Gammeldags dansk æblekage, og her kommer en opskrift på sådan én. Her er det altså med at følge anvisningerne fuldkommen slavisk, om du skal have succes med dit forehavende.

Først tager du en lille portion solbær, det skal ikke være særligt mange.
De kommes i en lille kasserolle sammen med rigeligt sukker og en ganske lille bitte smule vand. Kommes over blusset og koges kort. Stilles til afkøling, hvor det stivner en smule til det herligste solbærsyltetøj.

Du tager så mange James Grieve æbler, som du regner med skal bruges til desserten. De skal være modne. Skræl dem, fjern kernehus og finparter. Æblestykkerne koges med rigeligt sukker, med et ordentligt drys vanille-sukker og en lille smule vand i bunden af gryden, endelig ikke for meget. Det altså ikke bulderkoge. Når det er blevet mos køles det af. Til slut skal det være en fin mos, men ikke vandig eller sjasket.

Imens rister du rasp på en pande i smør. Det skal og må være det mest fintkornede rasp, du kan skaffe. Fintkornet, altså. Ganske almindeligt rasp, ikke noget der kaldes f.eks. rasp til æblekage. Slet ikke. Det ristes, så det bliver brunt. Det må ikke brænde på. Rør lidt rundt i det undervejs. Achtung! Gå ikke fra det imens!

Til sidst:

Tag små dessertskåle
Kom en lille klat solbærsyltetøj i bunden
Dæk syltetøjet med æblemos i et mindre lag, så det er dækket
Kom forsigtigt en smule af raspen ovenpå og glat ud, så det lige akkurat dækker
Kom et nyt lag æblemos ovenpå og glat ud.
Kom forsigtigt en smule af raspen ovenpå og glat ud igen, så det dækker.
På toppen kommes friskpisket, koldt flødeskum
Øverst en ganske lille klat af solbærsyltetøjet.

Når du anvender raspen, må det absolut ikke være et stort tykt lag. Det skal kun være lige så det dækker, altså ganske tyndt! ...

Voilá - der spises!

Mange ting kan drikkes til dette, kun fantasien sætter grænser.
Hva’ med et glas Portvin f.eks. en Ruby? Ja tak, det ville være lækkert!

Hvordan djævelen en sådan ting kom til at hedde æblekage får stå hen i det uvisse. Det skal jo ikke engang bages, vel? Det har aldrig været en kage.
Men – til gengæld smager det super, om du har fulgt opskriften nøje.


Gammeldags dansk æblekage
Verner