tirsdag den 8. marts 2016

På Bjerget




Helt nede i mosen (Utterslev Mose) ser man det næsten ufattelige bygningsværk oppe på toppen af byen, på Bispebjerg. Kirken er ikke alene monstrøs, men også meget smuk. Den lyser op i al sin skønhed og pragt. For os, der er vokset op på det ydre Nørrebro er intet nyt her. Vi har kendt den altid, synes vi.
Så meget smukkere fremstår denne gigantiske kirke, denne katedral, ved en fremvisning i dag. Den fremtræder, som da den blev bygget, en mægtig kirke oppe over det fjerne København. Sådan er det ikke mere. Byen er vokset og flyttet ud til Grundtvigs Kirken, og videre naturligvis. Det er livets gang, er jeg lige ved at sige.
Grundtvigs Kirken er bygget til minde om præsten, digteren og folkeopdrageren N. F. S. Grundtvig. Folkeoplyseren, folkeopdrageren Grundtvig. Han satte sig virkelig spor i sin samtid. Stor mand.
Derfor forekommer det også naturligt at sætte ham et mindesmærke, der ligesom vil noget. Og det har man. Grundstenen på kirkens sydvestlige hjørne blev lagt på Grundtvigs fødselsdag 8. september 1921 og indviet 8. september 1940.
Arkitekt på dette kolossale byggeri var Peder Vilhelm Jensen Klint, manden som fik ideen til pragtværket.


















Det er er en kirke totalt uden pynt. Det, som er bemærkelsesværdigt, er byggeriet i sig selv. Det er helt fantastisk. Kirken er opført af 10 murere, der omhyggeligt gennem de mange års byggeri har holdt den exceptionelle kvalitet med håndslebne, og tilhuggede sten, også i hånden, i sindrige mønstre. Det er et overordentligt smuk kirkerum, second to none.
Det er en seværdighed, som er stærkt anbefalelsesværdig. Det er muligt at komme på rundvisning i den smukke kirke, og ved selvsyn opleve vidunderet, om du ikke har været der endnu.



Verner