mandag den 17. juni 2013

Havorglet i Zadar

Kroatien regnes i dag for et kommende turistcentrum, hvilket er fuldt forståeligt, for et besøg i landet kan næsten kun blive en succes for den gæstende, hvis man er lidt om sig og tager rundt for at opleve det smukke land. Her er storslået og smuk natur, svimlende udsigter af stor skønhed, venlig befolkning, og hvad der er vigtigt for mange turister; billigt. Her er også mange smukke, gamle byer. Rigtig smukke. En af disse gamle byer er Zadar. Navnet lyder lidt muslimsk, men det er uvist om det passer, for sproget i Kroatien er noget for sig, i hvert fald for en vesteuropæer.


Sv. Donat-kirken
Den gamle bydel
Zadars gamle, labyrintiske bydel ligger på en 800 meter lang og 300 meter bred halvø og huser en håndfuld uovertrufne bygningsværker fra de seneste 1.200 år.

Blandt højdepunkterne er byens vartegn Sv. Donat-kirken, som er opført omkring år 810, og er et af de bedste eksempler på gammel dalmatisk kirkearkitektur. På grund af kirkens eminent gode akustik benyttes den ofte i forbindelse med klassiske koncerter.
Et stenkast fra kirken ligger ruinerne af det gamle romerske Forum, som blev grundlagt af kejser Augustus.

De to turister ligger på trinet, hvorunder havorglet befinder sig!

Havorglet
Zadars havnepromenade, Riva, er et socialt samlingspunkt, men det er også her, man finder et par af byens mest interessante seværdigheder. De er skabt af arkitekten Nikola Bašic, der bl.a. har repræsenteret Kroatien ved biennalen i Venedig. Hans 'Havorglet' fra 2005 er en sanselig lydinstallation, der ved hjælp af bølger og orgelpiber frembringer havets musik.
De smukke stentrapper på stedet gør det muligt at lytte til The Big Blue i magelige rammer – og det benytter både unge børnefamilier, romantiske pensionister, forelskede kærestepar og kåde venindeflokke sig i stor stil af.
Havorglet er en stor attraktion. Den særeste ting at opleve.


Disse turister sidder også på trinet. Her er ikke meget at se, vel?

Hilsen til Solen

Nikola Bašic står ligeledes bag 'Hilsen til solen', der ligger i umiddelbar nærhed af Havorglet. Det fascinerende installationsværk består af 300 hundrede glaspaneler lagt ned i kajen og under hvilke solceller omdanner solstråler til energi. Når mørket falder på, frembringer det en lysfest, der er et lille olympisk åbningsshow værdig.


Verner