onsdag den 21. december 2011

Gianrico Carofiglio

Og her er han så!

Gianrico Carofiglios bøger om

Guido Guerrieri, forsvarsadvokat i byen Bari i Syditalien.

Med lukkede øjne
Begrundet mistanke
Skinnet bedrager

FAKTA:
Gianrico Carofiglio er selv bosat i Bari, hvor han arbejder som anti-mafia dommer og har stået bag nogle af de hårdeste domme i regionen.

Gianrico Carofiglios bøger om forsvarsadvokaten Guerrieri er begyndt at udkomme oversat til dansk. Er man til at læse bøger om krimi, mafia, domstole og advokater, så er det her det foregår. Carofiglio kan heldigvis også skrive, rigtig godt endda. Hans bøger lader ikke én uberørt. Bøgerne omhandler i ligeså høj grad menneskets natur og tidens gang. Om samtaler mellem mennesker. Om kvinder, musik, mad, livet, minder og om manglende konsekvens. Tabet af ungdom og det endnu mere smertelige tab af ungdomsvenner. Tiden lader sig ikke skrue tilbage!

I bogen Med lukkede øjne betror én af Guerrieris kvindelige kolleger sig til ham om sit ny job, som hun har accepteret, et nyt liv i en anden by. Hun betror sig til ham og fortæller: ”Hvis jeg ville lette mit hjerte, kunne jeg skrive til et dameblad under falsk navn. Du ved: kvinde på fyrre med den og den karriere, hvis liv er en følelsesmæssig ørken, som har brændt sine broer bag sig, som er ved at forstå, at hun aldrig bliver mor, etcetera etcetera.”

Guerrieri, som er en følsom og meget fint registrerende mand (40 år), føler sig trist og gammel, mens han lytter til hende. Han føler sig som én, der ser tiden forsvinde. Som en, der betragter de andre, mens de forandrer sig, vokser op på godt og ondt og rejser væk. Som træffer nogle valg. Mens han selv forbliver på det samme sted, foretager sig de samme ting og lader tilfældet råde. En, som ser livet passere forbi!

Det er en fin karakteristik af denne, til tider, antihelt.
Der skal nok være læsere, der genkender noget af dette. Det er helt sikkert!


Verner