tirsdag den 22. oktober 2013

Knæk cancer 2013 på TV 2

Uge 43 (denne uge) løber TV 2’s kampagne af stabelen. For et år siden havde tv-stationen en tilsvarende kampagne, hvor der blev indsamlet 110 mill. kr., som efterfølgende er blevet brugt til forskningformål vedr. kræftbekæmpelse.
1 ud af 3 får kræft, og vi er alle berørte af kræft i et eller andet omfang. Om det er naboen, kollegaen, konkurrenten – eller os selv! Mange organisationer støtter TV 2’s kampagne, foruden naturligvis privatpersoner. Mange har oplevet nære familiemedlemmer, venner og bekendte forlade denne verden på grund af den frygtede sygdom. Og forunderligt mange bærer selv på sygdommen. Lever med den, så godt det nu kan lade sig gøre. Lever med den og måske dør med den - eller af den. Alle ved det. Noget mere må gøres, end der i forvejen bliver gjort. Derfor er TV 2’s kampagne mere end velkommen.
Så sent som i morges talte jeg med en bekendt, der sjovt nok har samme fornavn som jeg, men det essentielle i samtalen var, at han, der også lider af prostata-kræft, der som nævnt en passant kan være dødelig, fornylig er blevet opereret for sygdommen, nu ville have mig til at fortælle sig, hvordan hans sygdom vil udvikle sig. Det skal siges, at hans såkaldte PSA-tal er lidt for højt, men faldende, som følge af en supplerende strålebehandling. Men – jeg var ude af stand til at fortælle ham, hvorledes det vil gå. Alle sygdomstilfælde af den art er forskellige, og jeg kunne derfor kun råde ham til at tale med de læger, som han hele tiden frekventerer. Der var ikke andet at gøre end at opmuntre ham, det bedste jeg nu kunne. Han virkede meget berørt af sin situation, men livede lidt op. Frygten er blevet hans følgesvend. Frygten for, hvad der vil ske med ham, for hvordan sygdommen vil udvikle sig, for konsekvenserne af det og for en måske alt for tidlig død. Han står som tidligere nævnt ikke alene her.
Om jeg forstår ham? Ja, det gør jeg.




Igen i år havde "Hvem vil være millionær?" fornøjelsen af at indlede TV 2s store Knæk Cancer-uge, hvor der blev samlet penge ind til at bekæmpe den farlige sygdom, som hver dag koster 42 danskere livet. Det var skuespiller Søs Egelind og producer og dj Rune RK, der var aftenens gæster i de varme stole hos Hans Pilgaard. Begge har haft kræften tæt inde på livet og havde derfor et stort ønske om at spille en rigtig flot check hjem til det gode formål. Og for kun anden gang i programmets historie kunne aftenens gevinst blive på hele to millioner kroner. HTH Køkkener havde nemlig lovet at fordoble aftenens præmie!
Sådan gik det desværre ikke.


Verner