torsdag den 1. november 2012

Vi er jo en nation, som er lammet …

Mogensen mener

I Peter Mogensens klumme ”Mogensen mener” i Politiken tirsdag 30. oktober 2012 kommenterer Peter Mogensen både finanskrisen generelt og en udtalelse om samme fra musikeren Steffen Brandt i et interview i Berlingske søndag.
Det er den slags, der, når man har læst det, bliver hængende i bevidstheden, går ikke væk ligesom finanskrisen, eller hvad vi skal kalde den, heller ikke gør. Det hører ikke op. Denne ting har rumsteret i hovedet nogle dage, derfor bringes nedenstående et mindre uddrag.

Steffen Brandt

Steffen Brandt:
”Vi er jo en nation, som er lammet, som lige nu lider af en fuldstændig mangel på evne til at kunne overskue vores liv, vores fremtid, vores hele situation. Vi er bange … Jamen er der overhovedet nogen derude, der mener, at de sidder sikkert i sadlen? Nej, det er der ikke. Du kan ikke sidde og snakke med en journalist, en lærer, en sygeplejerske, en mekaniker som ikke har en fornemmelse af, at hans eller hendes livs kår kan forandres grundlæggende fra den ene dag til den anden. Som ikke er bange for, at lige netop det sker. Den slags skaber ikke ligefrem overskud. Det får alt til at stå stille”.

Peter Mogensen
Peter Mogensen:

’Det er tankevækkende,
at kunstnerne
altid er bedre til
at sætte ord på
tidens situation
end økonomerne’
  
”Chefen for ’Danmarks kedeligste orkester’ har ret. Vi er bange. Bange for vores job. Steffen Brandts sans for nationaløkonomi er måske lidt mindre end hans sans for musik. Men så alligevel ikke. TV-2-musikeren har fat i præcis den enkeltfaktor, som indebærer, at regeringen er i vanskeligheder. Frygten for fremtiden holder vores forbrug nede – sammen med opbakningen til regeringen. Angst og frygt betyder, at der ikke er nogen, som tør købe huse – selv om familien er vokset – eller bruge penge på mere end almindelige daglige fornødenheder. Spørgsmålet er, om vi er på vej til en psykologisk situation, som ligner den, Schlüter skabte i 1980’erne, og som Nyrup overtog 25. januar 1993? Et bombet hjemmemarked”.


Verner