mandag den 14. januar 2013

Un Ballo in Maschera

Guiseppe Verdi
2013

Vi er i 200 året for Operakomponisten Guiseppe Verdis fødsel. Den geniale komponist spilles stadig verden over for fulde huse. I 200 året for mesterens fødsel er der rigtig skruet op for fejringen. Som på The Metropolitan Opera House i New York, der i denne sæson bl.a. spiller en nyopsætning af Un Ballo in Maschera; Maskeballet. Slageropera, som næsten alle Verdis operaer. Denne opsætning vises i operabio verden over; dvs. filmet operateater vist i biografen. I København i Imperial Bio. For at gøre det fuldstændig klart, er jeg af den mening, at opera skal opleves i et operateater ikke i en biograf. Men da det kunstneriske niveau er så højt på Metropolitan Opera, højere end vi kan opleve her i byen, har man en slags undskyldning for at se operaen transmitteret fra New York. Det bliver aldrig helt det samme. Konserves.

Un Ballo in maschera

Handlingen har meget nær tilknytning til virkeligheden, idet den handler om mordet på Gustav III af Sverige. Den svenske konge afskaffede adlens privilegier og gjorde sig selv til enehersker. Resultatet af to krige mod Danmark og Rusland skuffede. Kongen måtte dø! Han blev myrdet ved et maskebal i Stockholm!


Spåkonen Ulrica

Fra venstre: Anckarström og Gustav III





















Som altid på The Met er forestillingen besat med stjerner.

Gustav III: Marcello Alvares
Amelia: Sondra Radvanovsky
Anckarström: Dimitri Hvorostovsky
Ulrica: Stephanie Blythe
Dirigent: Fabio Luisi


Exellent forestilling på højt niveau. Kæmpe langvarig applaus efter forestillingen. Fuldt forståeligt. Jeg selv er meget begejstret for dirigenten Luisi, Hvorostovskys Anckarström og Stephanie Blythe som spåkonen Ulrica.


Verner