lørdag den 28. februar 2009

At stå ved en korsvej . . .








Tom Hanks i Cast away.

Cast away; en nutidig udgave af Robinson Crusoe. En film, der stort set handler om overlevelse. Her ser vi manden, der havner på en øde ø, ubegribeligt nok overlever han og kommer tilbage til tilværelsen.
Intet er, som da han forlod den. Der er gået fem år, verden har ikke stået stille imens. Alt er borte. Han har mistet sin tilværelse; job, kæreste, der er blevet gift og mor, hun troede jo han var død, venner. Alt. Til sidst ser vi ham stå ved en korsvej. Enhver ved, at i hans situation er der i virkeligheden kun tre muligheder. Den ene vej kom han jo lige fra, og det giver ingen mening at gå tilbage. Man ser det ikke, for filmen slutter her. Men jeg tror, at figuren Hanks spiller, vælger at gå fremad, vælger nye muligheder. Det er han forbasket nødt til, hvis han vil overleve.
Han er en overlever.


Thøger Seidenfaden

”Mens alle vore nabolande har gennemført omfattende vækstplaner for at begrænse den eksplosive stigning i arbejdsløsheden, har Foghregeringen brugt tiden på at redde bankerne og udtænke skattelettelser for samfundets rigeste. Og det på trods af, at der er stor usikkerhed om, hvorvidt skattelettelser skaber nye job. Det eneste, vi med sikkerhed ved, er, at skattelettelser skaber et stort hul i statskassen.”


Anders og gutterne


Mens Robinson (spillet af Hanks) ved korsvejen vælger et nyt forsøg, for at klare sig i tilværelsen, fornemmer man, at Foghregeringen i virkeligheden langt hellere vil styrte tilbage, tilbage ad vejen de kom af, dér kan der ikke ske dem noget, det er noget de kender til.


Risolvi!

Det mest interessante er så, hvad du ville vælge, om du nu lige stod ved den korsvej og overvejede dine muligheder.
Jeg tror du ville gå fremad; ud i livet med alt hvad dette indebærer af risici og chancer.
Du ville vælge at prøve noget nyt. Du ville føle dig tvunget; for at overleve!


Verner