fredag den 30. maj 2014

EU-afstemningen




Blandt danskere generelt er der ikke megen viden, interesse eller forståelse for organisationen EU. Havde det ikke stået klart for mig i forvejen, blev det i hvert fald klart efter et selskabeligt sammenrend i går, jo, det var hyggeligt, stor fødselsdag, fin frokost osv. Når man spiser i selskabeligt lag, går samtalen naturligvis om alle mulige aktuelle emner, heriblandt seneste afstemning om kandidater til Europaparlamentet. Det menigmand er mest er utilfreds med vedr. unionen, er dens uigennemsigtighed, man forstår det ikke og som konsekvens heraf vokser også i Danmark, protesterne mod EU. Vælgerne er utilfredse, de partier, der ønsker unionen hen hvor peberet gror, går stærkt frem ved et sådant valg. Overalt indenfor EU. Se bare, hvor Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti gik frem.
Lægger man hertil udbredt utilfredshed med parlamentariske, politiske, økonomiske tilstande herhjemme, hvordan skulle så almindelige mennesker (vælgerne) kunne stole på, at forholdene indenfor EU's organer og deres virke ville betyde fremskridt?
Til illustration af denne uigennemsigtighed skal kort forklares her, idet jeg håber tallene er korrekte.

Ultrakort

Magten er i store træk tredelt.

EU kommissionen
Laver forslag til ny EU-lovgivning og sørger for, at unionens politiske beslutninger, regler og traktater bliver fulgt og overholdt.
30.000 ansatte.

Det Europæiske Råd (Ministerrådet)
Et stort embedsværk, der forbereder løbende møder blandt medlemslandenes ministre. Forbereder også EU’s topmøder. Her vedtages lovgivning i tæt parløb med Europaparlamentet.
33.000 ansatte.

Europaparlamentet
Her vedtages lovgivning i samarbejde med Ministerrådet. Endnu har Europaparlamentet ikke den endelige afgørelse på div. stridigheder.
7.000 ansatte.
3.000 lobbyister fra virksomheder, industriorganisationer og ngo’er har desforuden deres gang i parlamentet.

Det er for meget. Uigennemskueligt. Ufolkeligt og udemokratisk. Der er for mange forkerte beslutninger, skal man tro menigmand, når man hører dem.

Hvordan skal man kunne stole på, at f.eks. de nævnte 3.000 lobbyister ikke får uheldig indflydelse på verserende lovgivningssager. Det kan man da heller ikke. Hvis nogen ville love mig det, vil jeg gerne høre om det.

Danskerne vender EU ryggen.

Jo da. Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti, som er stærkt EU-kritiske, gik vældig frem ved afstemningen.


Verner